Cop d’efecte d’aquest grup de metges pel català

Comparteix la notícia

S’impulsa el grup ‘Metges pel Català’ per a normalitzar l’ús del català a l’àmbit de la sanitat i la recerca biomèdica

Cop d'efecte d'aquest grup de metges pel català

Cop d'efecte d'aquest grup de metges pel català

Comparteix la notícia

S’impulsa el grup ‘Metges pel Català’ per a normalitzar l’ús del català a l’àmbit de la sanitat i la recerca biomèdica

Un grup de professionals de la salut ha impulsat ‘Metges pel Català’, un moviment que agrupa facultatius i estudiants de medicina i que té per objectiu normalitzar l’ús del català a l’àmbit de la sanitat i la recerca biomèdica. La iniciativa va sorgir el passat mes de gener a través d’un xat a Telegram. Ja compta amb més de 2.000 membres i defensa el dret dels pacients a expressar-se i ser atesos en la llengua pròpia de Catalunya.

Segons el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, més del 60% dels nous col·legiats en medicina a Catalunya no són catalanoparlants, més del 50% dels estudiants de les facultats de medicina catalanes són de fora del territori i molts candidats a escollir una especialitat MIR a Catalunya no coneixen la llengua.

En un comunicat, els impulsors del moviment han explicta que el grup va nèixer després que es detectés un retrocés important en l’ús habitual del català a l’àmbit de la salut i la recerca biomèdica. “Entre les causes d’aquest retrocés hi ha el desconeixement ampli dels drets dels pacients, la manca de diligència de les administracions en implementar actuacions que prioritzin l’ús de l’idioma, així com el canvi profund en la demografia dels professionals de la salut, amb la incorporació d’un nombre substancial que no coneix ni usa l’idioma regularment”, han assenyalat.

El grup es va crear el passat mes de gener a través d’un xat a Telegram anomenat ‘Metges pel Català’ que té més de 2.000 membres. Vista la demanda d’obrir aquesta iniciativa, més enllà del metges, s’ha creat un xat nou anomenat ‘Salut pel Català’, amb el qual els promotors del projecte preveuen treballar de forma coordinada. 

En aquesta línia, han manifestat que existeix un desconeixement dels drets dels pacients tant per part dels professionals sanitaris com dels mateixos usuaris. Han destacat que els pacients tenen dret a expressar-se en la llengua pròpia de Catalunya, i per tant a ésser atesos en català.  A més, han remarcat el beneficis assitencials que es deriven de l’ús de l’idioma propi del pacient.

“Hem endegat algunes accions immediates atesa la urgència i la inquietud que constatem per l’abandonament progressiu de l’ús de la nostra llengua a la Sanitat”, han explicat els impulsors del moviment que han apuntat que han creat un decàleg per a la protecció dels drets del català. A més, plantegen crear grups de dinamització de la llengua a tots els centres sanitaris i de recerca dels territoris de parla catalana. “Creiem que és molt enriquidor conèixer i fer ús de la llengua pròpia del territori on es viu, s’estudia o es treballa”, han assenyalat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.