Grans números de bonÀrea l’any 2022

Comparteix la notícia

L’empresa catalana bonÀrea es continua consolidant

Grans números de bonÀrea l'any 2022

Grans números de bonÀrea l'any 2022

Comparteix la notícia

L’empresa catalana bonÀrea es continua consolidant

bonÀrea Corporació va aconseguir al 2022 un total de 2.822 milions d’euros (+25,4% que al 2021) de facturació i 69,36 milions (+ 6% que al 2021) de beneficis nets. El grup alimentari de Guissona ha remarcat que l’any ha estat marcat per la guerra a Ucraïna amb una repercussió en el subministrament d’energia i cereals que ha provocat una inflació alta en productes i serveis.

Això no obstant, consideren que han superat “correctament” aquesta situació amb un augment d’activitat, vendes i beneficis. De fet, han fet inversions per valor de 148 MEUR. La plantilla ha augmentat amb 18 nous llocs de treball que fan que el grup arribi als 5.768 empleats esdevenint així una de les empreses més importants de la demarcació de Lleida.

Una part de l’increment de vendes que ha estat un 25,4% més elevat que l’any passat es deu a l’elevada inflació que en general ha afectat als productes però en especial als carburants. bonÀrea assegura que han mantingut l’activitat global en volum d’unitats amb augments a botigues (1%) i carburants (21%).

L’activitat més important ha estat la venda d’alimentació humana, amb una facturació de 1.318 MEUR, un 10,3% més que l’exercici anterior. El principal canal de venda han estat les 560 botigues bonÀrea que han comercialitzat 1.064 MEUR directament al consumidor final, amb un augment de 13%. La resta de canals de distribució d’alimentació humana han acabat de situar les vendes anuals en els 254 MEUR, un 15 més que l’any anterior.

L’altra activitat important de negoci és l’alimentació animal, amb una producció anual a les 9 fàbriques de pinso d’1,4 milions de tones i una facturació de 602 MEUR. Destaca també l’activitat en enginyeria i energia que ha aconseguit 820 MEUR. Una part important d’aquestes vendes fan referència al subministrament de carburants a la xarxa de 61 gasolineres bonÀrea que aconsegueixen 705 MEUR amb un increment de litres del 21%. L’activitat de serveis agropecuaris va facturar 22 MEUR.

Pel que fa al resultat net, se situa en 69,36 MEUR, un 6% més que al 2021, i el cash flow net, en 114,51 MEUR, un 7% superior. Malgrat l’increment de costos de les matèries primeres, l’energia i els augments de salaris, el grup ha aconseguit mantenir i controlar els preus competitius dels productes alimentaris a les botigues bonÀrea. Asseguren que ho han fet assumint una reducció del 14% dels marges comercials, així com també gràcies a costos de producció menors en l’economia circular i també amb l’autofinançament.

La corporació ha fet inversions per valor de 148 MEUR, un 14% més que al 2021. Principalment, han destinat 60 milions a les obres del nou centre alimentari d’Épila, a l’Aragó, 35 milions a millores de processos al centre de Guissona, 37 milions en compres de locals i instal·lacions per a noves botigues, i la resta a millorar les fàbriques de pinsos, instal·lacions fotovoltaiques en edificis propis, adquisició de nous vehicles i també a reduir costos i augmentar la productivitat.

Al nou centre alimentari d’Épila, un projecte que va començar al 2019, s’ha construït la nau de tallers de manteniment, la nau de logística, el rentador de caixes, la planta de fruits secs i la nova gasolinera. A Guissona s’han millorat les instal·lacions i processos productius amb una renovació d’equipaments i adequació de sistemes logístics i energètics per tal d’aconseguir més eficiència, productivitat i sostenibilitat.

Al 2022 s’han obert 24 nous supermercats bonÀrea i s’han fet 24 trasllats o ampliacions fins a arribar a la xifra de 560 botigues a Catalunya, Castelló, València, Madrid, Guadalajara, Navarra, La Rioja i Andorra.

D’altra banda, les vendes de bonÀrea Cooperativa han estat de 368 MEUR, un 14% superior, que deriven principalment de la ramaderia i les aus criades en explotacions de socis i que venen principalment al grup per posteriorment transformar i comercialitzar. El resultat net i el cash flow han estat de 4,4 i 5,6 milions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.