Una decisió populista del govern d’Espanya provoca aquesta brutal xifra de destrucció d’ocupació

Comparteix la notícia

L’entitat suggereix més impacte a Espanya advers en els col•lectius més joves i majors de 45 anys

L'escàndol de Pegasus va a més i detecten 150 persones més espiades

Pedro Sánchez

Comparteix la notícia

L’entitat suggereix més impacte a Espanya advers en els col•lectius més joves i majors de 45 anys

L’augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) el 2019 va provocar menys creixement de l’ocupació del col·lectiu amb salaris més baixos, segons l’informe ‘Els efectes del SMI en l’ocupació: nova evidència per a Espanya‘ publicat pel Banc d’Espanya. El document suggereix més impacte advers sobre l’ocupació dels col·lectius més grans i una reducció més acusada de les hores treballades i el flux de creació d’ocupació per als joves.

El govern espanyol va augmentar un 22% el SMI el 2019, l’increment més pronunciat en termes percentuals portat a terme a l’Estat des de 1978. Arran d’aquesta mesura, el salari mínim es va situar en els 900 euros en 14 pagues o 1.050 en 12 pagues. El Banc d’Espanya assegura que la incidència d’aquesta pujada és heterogènia en funció dels col•lectius. La incidència s’eleva fins al 22,9% en el cas dels treballadors més joves, disminuint a mesura que augmenta l’edat, fins a ser més reduïda en el cas de les persones més grans de 45 anys.

Per tipologia de contracte, la incidència puja fins al 17% en els contractes temporals, mentre que és tres cops menor en el cas dels contractes indefinits. De la mateixa manera, l’impacte de l’augment del SMI es concentra en els treballadors amb menys grau de qualificació.

Pel que fa a l’ocupació, el 2019 la majoria d’indicadors de l’ocupació agregada van mostrar una desacceleració més pronunciada a l’observada en el PIB. Desagregant per grups d’edat i províncies, el Banc d’Espanya estima una correlació negativa “significativa” entre l’evolució de l’afiliació i la incidència del SMI per als treballadors més joves i els situats en la franja entre 45 i 60 anys.

D’acord amb l’anàlisi de l’evolució de l’ocupació dels règims amb més incidència del SMI, el Banc d’Espanya alerta d’una evolució negativa de l’afiliació el 2019 en el règim especial agrari, passant d’un avançament interanual de l’1,2% el desembre de 2018 a un descens del 4,2% a finals de 2019.

Aquesta evolució negativa s’observa també en el règim especial d’empleats de la llar, amb una desacceleració d’1,1 punts percentuals en la taxa de variació de l’afiliació, fins registrar una caiguda interanual del 3,4% el desembre de 2019.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.