
L'escola catalana demostra el seu llirisme
El català està en perill i hem de prendre decisions que afecten els fills
La nostra llengua està en perill. El català està en risc de desaparició després de les dades dels últims anys. Cada vegada són més les persones que utilitzen llengües estrangeres i imposades. Part de ‘culpa’ la té la immigració. El fet de tenir una societat multicultural i cosmopolita ha fet de Barcelona i de Catalunya una societat oberta al món on tothom i té cabuda.
Una segona raó ve donada pels continguts en castellà i en anglès del cinema i de les plataformes digitals. Avui dia els joves no llegeixen (o llegeixen poc) de manera que el únic ‘enriquiment’ cultural són les sèries i les pel·lícules de Netflix i altres empreses similars. Cal preservar el nostre idioma, doncs. La Plataforma per la Llengua ho adverteix darrerament. Es perden parlants a Catalunya, al País Valencià i a les Illes.
A Twitter s’ha fet viral un cas d’una família que explica que el seu fill sempre parlava en la nostra llengua fins que va anar a l’escola. Aquesta escola del dimoni que Ciudadanos, PP i Vox consideren que adoctrina els nens. Ara li parlen en la llengua de Pompeu Fabra i contesta en castellà. Un altre usuari li dóna la solució, però aquesta solució no li agrada: “Fàcil, no respondre fins que ho faci en català”.
Qui recull aquesta història explica una anècdota. Els seus sogres, que van viure a Veneçuela, el seu fill Xavi els va parlar en castellà a casa i li van deixar clar: en castellà al carrer (evidentment perquè vivien en un país amb aquesta llengua) però en la llengua de Catalunya a casa. De seguida es va acabar la història.
Els joves consideren que el català és una llengua antiga i que parla la gent gran, els avis. Ciudadanos ja fa quinze anys que existeix i ells han crescut en aquest ambient de crispació constant, en què s’ha polititzat la qüestió de la llengua, un límit que mai s’hauria d’haver sobrepassat.
La dreta vol acabar amb la immersió lingüística i amb TV3. Pel que fa a la Televisió de Catalunya sembla que ho està aconseguint. No així a l’escola catalana, on hi ha una forta oposició i no podran canviar el règim per moltes sentències de la justícia espanyola.
"A casa, en català. En castellà no" i cap drama tu. Li va dir son pare 2/
— Na Monserdà (@namonserda) July 2, 2021
1 pensa en “La solució perquè els fills parlin català”