
Cop d'efecte del FC Barcelona i el Departament de Justícia per avançar en la reinserció de dones preses a través de l’esport
Justícia i el FC Barcelona amplien l’aliança per avançar en la reinserció de dones preses a través de l’esport
El Departament de Justícia i la Fundació FC Barcelona han signat un nou acord de col·laboració per avançar en la reinserció social i laboral de dones privades de llibertat. A través del programa SportNet, que des del 2016 s’aplica a centres de menors i ara també al mòdul de dones de Brians 1, es vol, a través de la “màgica eina” de l’esport, millorar les seves habilitats i competències per ajudar-les a reinserir-se a la societat i al mercat de treball.
A Brians 1 hi participen una trentena d’internes que, en sessions de joc i esport, treballen conceptes com el treball en equip, el respecte o la gestió de les emocions. Per la consellera de Justícia, el programa permet “igualar” les oportunitats de les dones preses de “cultivar el seu futur”.
El projecte, que vol consolidar habilitats i competències de les internes, té dues vessants. D’una banda les sessions socioeducatives basades en la metodologia SportNet, que utilitza l’activitat física -joc i esport- com a eina de creixement personal i comunitari. De l’altre, i pel que fa a la reinserció laboral, es treballa per detectar les habilitats i vocacions de les participants i per acompanyar-les i ajudar-les en les possibles sortides laborals.
La vicepresidenta institucional del FC Barcelona, Elena Fort, ha destacat que el Barça és més que un club perquè “omple” de contingut aquest concepte intentant millorar la vida de la gent. En aquest cas, ha afegit, fent més fàcil el “retorn” a la societat de les dones privades de llibertat a través de l’esport.
Al seu torn, la consllera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha assenyalat que el Departament té el “compromís de millorar la vida de les internes dins les presons”. “Tots ens podem equivocar i hem de tenir el dret a poder reparar el que hem fet”, ha afegit.
Per la consellera de Justícia, l’acord amb la Fundació FC Barcelona, que també ha fet donació de 9.000 peces esportives, també suposa una oportunitat d’igualar les oportunitats de les dones privades de llibertat respecte els homes. Aquí, Ciuró ha recordat que les dones són “minoria” a les presons i que això, en ocasions, es tradueix en menys oportunitats per “cultivar el seu futur”.
El nou acord també dona continuïtat al projecte de transferència metodològica als centres de justícia juvenil on ja s’aplica la metodologia SportNet.
Satisfacció de les participants
A Brians 1 participen en el projecte una trentena d’internes. Les sessions esportives es divideixen en tres parts on les participants decideixen quin joc i esport faran i n’estableixen les regles.
Per la Maria, una de les tècniques, això els permet “empoderar” les participants, dotar-les de més autonomia en un lloc “on tot està establert” i millorar el seu autoconeixement. També les ajuda a gestionar les seves emocions i relacionar-se millor entre elles.
Més enllà del que l’activitat els pugui aportar en el seu futur, la Dara, una de les participants, destaca que els permet “fer passar més ràpid el temps”, distreure’s i millorar la interacció amb les altres internes.
En la mateixa línia, el Ricky, posa en valor que fer esport li serveix per “mantenir la ment ocupada” i fer fora els pensaments negatius mentre passa una bona estona.