
La clara exigència d'Aurora Madaula pel cas Borràs
Aurora Madaula parla clar
La secretària segona de la Mesa i diputada de JxCat, Aurora Madaula, ha demanat a la Mesa la restitució de Laura Borràs com a presidenta del Parlament. Madaula ha registrat un escrit en què sol·licita deixar sense efecte l’acord pel qual se la va suspendre, segons informa l’ACN.
L’article 25.4 apunta que en casos en què l’acusació sigui “per delictes vinculats a la corrupció”, la Mesa ha de suspendre els drets i deures parlamentaris un cop s’obri judici oral. El TSJC ha condemnat Borràs a 4 anys i mig de presó i 13 d’inhabilitació pel fraccionament de contractes a favor d’un conegut seu quan presidia la ILC.
Madaula afirma que la sentència “demostra” que Borràs no s’ha lucrat personalment i que, per tant, no s’hauria d’haver aplicat el 25.4.
La majoria de la Mesa del Parlament, amb els vots d’ERC, PSC i CUP, van suspendre Borràs com a diputada el 28 de juliol en aplicació del 25.4 del reglament. Madaula va ser l’única que ho va rebutjar. La decisió de la Mesa es va prendre després que el TSJC obrís judici oral a la líder de Junts pel presumpte fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).
L’escrit registrat per Madaula demana adoptar un nou acord que deixi sense efecte el que va adoptar la Mesa el 28 de juliol “davant la imprecisió i poca concreció del redactat de l’article aplicat en referència als suposats delictes vinculats a la corrupció”. També assenyala que davant la sentència “ha quedat clar que no hi ha hagut perjudici per a l’administració”. Finalment, apunten que l’aplicació del 25.4 “vulnera drets fonamentals com el dret a la presumpció d’innocència, el dret a la participació i representació política i el principi de seguretat jurídica”.
En una roda de premsa al Parlament, acompanyada del diputat de JxCat Jaume Alonso Cuevillas, Madaula ha denunciat la “persecució política” a Borràs “amb eines del Parlament”, com l’article 25.4, pel cas de Borràs, que llegeixen com un cas de ‘lawfare’. Així, tot i que han manifestat que no creuen en la sentència, s’agafen a ella per a assegurar que “la sentència descarta explícitament la corrupció en aquest cas”. “No apareix que sigui per lucre personal ni que hi hagi perjudici per la ILC, s’allunya de la corrupció”, ha raonat la diputada.
Borràs ha estat condemnada per prevaricació administrativa i com a autora d’un delicte continuat de falsedat en document oficial i com a inductora d’un delicte continuat de falsedat en document mercantil. “La prevaricació, en altres casos, podria ser corrupció, però en aquest cas no es demana ni responsabilitat civil”, ha argumentat Cuevillas. “No hi ha corrupció perquè no hi ha un benefici lícit”, ha afegit.
JxCat va registrar una petició de reconsideració sobre la suspensió de Borràs, però la Mesa no la va admetre a tràmit. Segons la majoria de la Mesa, l’aplicació de l’article no pot ser objecte de reconsideració. “Si la Mesa continua adoptant criteris polítics, les majories decidiran el que vulguin”, ha dit Cuevillas, preguntat pel recorregut de l’escrit de Madaula.
Preguntada per si tota l’executiva de JxCat està d’acord amb l’escrit registrat per la secretària segona a la Mesa, Madaula ha afirmat que la decisió ha tirat endavant després d’abordar-la amb la mateixa Borràs -que també és líder de JxCat-, el secretari general de Junts, Jordi Turull, i el president del grup parlamentari, Albert Batet.
La proposició de llei del PSC
Sobre la proposició de llei del PSC que incorpora mecanismes per destituir membres de la Mesa, Madaula l’ha emmarcat en la “persecució política per eliminar Borràs com a presidenta del Parlament d’una manera ràpida”. La diputada ha carregat contra els socialistes per obrir-se tot just ara a modificar el reglament: “Com que semblava que la Junta Electoral Central (JEC) no actuaria, actuen ells”. Tanmateix, els ha culpat de la “interinitat” a la cambra: “L’han provocat ells, vulnerant drets i aplicant el 25.4”. Alhora, els ha retret el suport a l’article 155 el 2017.
La condemna
El TSJC ha condemnat la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, a 4 anys i mig de presó i 13 d’inhabilitació pel fraccionament de 18 contractes a favor d’un conegut seu quan presidia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) del 2013 al 2017. No obstant això, la sentència, que té un vot particular, demana al govern espanyol que indulti parcialment Borràs per rebaixar la pena a 2 anys de presó i que no hagi d’ingressar en un centre penitenciari. El vot particular considera que Borràs ha de ser condemnada a 21 mesos de presó.