
L'escola catalana demostra el seu llirisme
L’escola catalana està en perill segons Irish Times
Una sentència del Tribunal Supremo espanyol ha acabat amb dècades d’immersió lingüística. Ha destrossat un model d’èxit basat en la cohesió social i la integració de les persones més desfavorides. Gràcies a l’escolarització estrictament en català (llevat de l’assignatura de llengua castellana i llengua anglesa) s’ha aconseguit que generació rere generació conegui perfectament ambdues llengües quan finalitza la seva escolarització obligatòria.
Les últimes dades aportades per la Plataforma per la Llengua i altres institucions de defensa del català fan por i són molt preocupants. Els parlants de la llengua pròpia de Catalunya baixen fins al voltant del 30% i la supremacia del castellà augmenta. Cada vegada són més els joves que s’expressen en castellà en les seves relacions socials i professionals.
La presència predominant del castellà i l’anglès a Internet és un factor important a tenir en compte. L’oferta més àmplia del castellà a les televisions tradicionals (Televisión Española, Mediaset, Atresmedia) també és un factor clau contra el qual TV3 difícilment hi pot lluitar.
Els estudis també destaquen que la gran majoria de catalans (8 de cada 10) canvien de llengua quan algú se’ls adreça en castellà o quan algun parlant té dificultats per expressar-se. Ho fan per educació o per submissió, però ho fan. I no li estan fent cap bé al seu interlocutor, ja que no l’estan ajudant a esforçar-se. El català en les converses al patí de l’escola catalana també cau.
Aquest cop dur de la justícia espanyola ha estat molt comentat per la premsa estatal però també la internacional. D’aquesta manera, el prestigiós diari irlandès ‘Irish Times’ se n’ha fet ressò i ha destacat el menyspreu de les institucions espanyoles contra l’escola catalana i contra la llengua catalana.
Defineix la immersió com la “manera efectiva de promoure la llengua catalana i que encoratja la integració dels nens migrats d’altres parts d’Espanya”. Explica que hi ha associacions que es volen carregar aquest sistema i volen que s’imparteixin més hores en castellà i que consideren que la “immersió és una estratègia propagandística brutal orquestrada pels catalans a favor de la independència”.

1 pensa en “Un diari irlandès destrossa Espanya pel menyspreu a l’escola catalana”