
Alberto Saiz
L’exdirector del CNI reconeix el fracàs de l’Estado
El dia 1 d’octubre de 2017 es va celebrar un referèndum d’independència a Catalunya. El poble va votar i va votar sí. Malgrat l’oposició de l’Estado, hi havia urnes, hi havia paperetes, hi havia col·legis i es va votar. Va ser un gran objectiu de país, amb el poble perfectament organitzat i cohesionat. Una unió que de seguida va desaparèixer i que actualment és inimaginable.
El president del Gobierno d’Espanya d’aquell moment, Mariano Rajoy, va dir per activa i per passiva que no hi hauria urnes i que no hi hauria votació. Doncs hi van haver urnes i també es va votar. Un error de dimensions còsmiques que fins ara no s’ha reconegut. Ha estat l’exdirector del CNI durant els anys 2004-2009, Alberto Saiz, que en una entrevista al programa Salvados de La Sexta considera que l’Estado va fracassar i que la imatge internacional va quedar molt tocada.
“Las urnas se estuvieron buscando. Cuando el presidente del Gobierno sale diciendo que no habrá referéndum porque no hay urnas es porque alguien se equivocó. Y este alguien pudo ser el CNI”, va explicar. Un error que no s’acaba aquí. Saiz també va reconèixer l’error dels poders de l’Estat amb el President Carles Puigdemont, que va marxar a Bèlgica abans de comparèixer al Tribunal Supremo.
“Se reaccionó tarde con Puigdemont. Y una vez ha huido y está buscado por la justicia española sí es un objetivo del CNI”. Tot seguit, els polítics que van viatjar a Madrid van ser empresonats, de manera que va quedar clar que hagués passat si el President també s’hagués personat a la capital de l’Estado espanyol.
Des de Bèlgica, Puigdemont es va presentar a la justícia quan va saber que el Tribunal Supremo el cercava. En cap moment es va amagar i sempre ha atès tots els requeriments judicials. La seva estada a l’exili ha servit per internacionalitzar el procés.