ERC ensorrada: Passa això amb la seva “proposta estrella”

Comparteix la notícia

Les eleccions podrien deixar un panorama desolador a ERC

ERC ensorrada: Passa això amb la seva "proposta estrella"

ERC ensorrada: Passa això amb la seva "proposta estrella"

Comparteix la notícia

Les eleccions podrien deixar un panorama desolador a ERC

Segons informa l’ACN, ERC s’ha quedat sola apostant per negociar amb l’Estat un referèndum per aconseguir la independència. Un procés que, segons el programa dels republicans, s’ha de fer amb “acompanyament internacional”. Sumar-En Comú Podem proposa que se sotmeti a votació l’acord que surti de la taula de diàleg, però evita proposar ara un referèndum d’autodeterminació.

Tampoc ho fa Junts, que tria la via de “l’enfrontament” amb l’Estat per assolir la “plena efectivitat” de la independència. La CUP condiciona els seus vots a la investidura al fet que l’Estat es comprometi amb l’autodeterminació fixant data i pregunta d’un referèndum. I el PDeCAT vol negociar per assolir “màximes quotes d’autogovern”. PSC, PPC i Vox no tenen programa propi per a Catalunya.

El programa electoral d’ERC no fa referència explícita a la taula de diàleg però aposta per “negociar” un referèndum per a la consecució d’una República Catalana “amb acompanyament internacional”. De fet, els republicans assenyalen que sense aquesta reivindicació “àmpliament majoritària” no serà possible solucionar el “conflicte” entre Catalunya i l’Estat. “Per aconseguir-ho hem de continuar enfortint-nos, per tornar-hi i tornar més forts”, insisteixen. Per fer front a les “l’estratègia repressiva de l’Estat”, ERC aposta per l’amnistia i garantir tots els drets civils i polítics.

En canvi, Junts fixa “l’enfrontament amb l’Estat” com a estratègia per assolir la “plena efectivitat” de independència de Catalunya. “Un enfrontament que ha de tenir caràcter pacífic, democràtic i no violent amb la determinació d’assumir els riscos de la repressió, i que rebutgi la por amb la qual l’Estat intenta desmobilitzar el procés d’alliberament nacional”, afegeix el programa. La candidatura que encapçala Míriam Nogueras presenta les Corts com un “escenari perfecte” per internacionalitzar el cas català. I és que, segons defensen, hi ha l’oportunitat de fer evidents les “contradiccions” de l’estat espanyol en matèria de drets i llibertats.

“L’objectiu és portar l’Estat  perquè ell mateix certifiqui la seva manca de voluntat, governi qui governi, d’adequar-se als estàndards jurídics internacionals i d’estat de dret europeu”, afegeixen. D’altra banda, Junts proposa un reforma dels delictes de malversació i desordres públics d’acord amb els “estàndards europeus”. La paraula referèndum no apareix ni una vegada en tot el programa electoral per al 23-J.

Els comuns volen votar els acords

Sumar-En Comú Podem ha redactat un programa específic al marge del de Sumar. Pel que fa al conflicte amb Catalunya, els comuns van molt en la línia del text programàtic de Yolanda Díaz. En Comú Podem fixa com a prioritat un “nou pacte territorial” entre Catalunya i Espanya que s’assoleixi “a través de la taula de diàleg o dels mecanismes que els dos governs vulguin acordar”. I concretament, proposen que l’acord que sorgeixi de la negociació sigui votat pels ciutadans de Catalunya. Tot i que, en una entrevista a ‘La Vanguardia’, Yolanda Díaz ha fixat el 2024 com l’any perquè els catalans votin un eventual acord, el programa dels comuns no estableix calendari.

L’única referència que En Comú Podem fa al programa electoral sobre un referèndum per decidir el futur polític de Catalunya és per recordar que el seu espai polític hi ha donat suport en els últims anys. “El nostre horitzó polític és una República federal plurinacional, i l’ideari dels comuns i de Podem, referendats en les seves assemblees nacionals i ciutadanes sempre han reconegut el dret de Catalunya a poder fer un referèndum per poder decidir el seu futur polític i la seva relació amb Espanya”, assegura el text sense citar Sumar.

En Comú Podem reivindica que, gràcies a la seva formació, han estat possibles els indults als polítics independentistes i una reforma del Codi Penal. Segons diuen, ara cal donar continuïtat a la desjudicialització de la política i aposten per la reforma de la llei mordassa.

“Data i pregunta”

Per la seva banda, la CUP fixa en el seu programa electoral la condició que posaran per facilitar la investidura del pròxim president espanyol: o autodeterminació o que no comptin amb nosaltres. I és que, segons els anticapitalistes, cal “canviar la dinàmica”. “Cap govern que actuï contra els drets del poble català pot governar amb el suport de cap partit independentista i/o d’esquerres”, conclouen instant ERC i Junts a seguir el mateix camí. Al llarg de la campanya electoral, la CUP ha concretat que el seu preu per a la investidura és que es fixi “data i pregunta” a un referèndum d’autodeterminació.

La recepta de la CUP es basa en “reconstruir, multiplicar i estendre el moviment de l’1-O perquè el País Valencià i les Illes Balears s’uneixin a la “lluita”. Segons el programa electoral de la llista que lidera Albert Botran, els quatre anys de “govern progressista” a l’estat espanyol, amb el suport extern d’ERC “més regular que puntual”, han comportat una “gran desmobilització” i han obert les portes a l’extensió dels discursos de l’extrema dreta. Així mateix, critiquen que ERC va condicionar la investidura de Pedro Sánchez a una taula de diàleg que “no ha donat fruits”.

El PDeCAT reivindica més autogovern

El PDeCAT-Espai CiU es compromet en la pròxima legislatura a treballar per “consolidar espais de diàleg i l’assoliment de les màximes quotes d’autogovern” sense fer referència a un referèndum ni a la independència. “L’autogovern vigent no és sostenible, el finançament actual tampoc”, defensa la candidatura liderada per Roger Montañola. Segons el programa, a curt termini, el finançament de Catalunya ha d’augmentar entre 7.000 i 10.000 milions d’euros anuals, el que equivaldria a reduir el dèficit fiscal Catalunya Espanya entre un 45% i un 65%. En aquest sentit, el PDeCAT-Espai CiU aposta per un nou model de finançament per a Catalunya “a l’estil del règim foral”.

PSC, PP i Vox, sense programa propi per a Catalunya

El PSC no ha fet per a aquestes eleccions generals del 23-J un programa electoral específic i s’acullen al del PSOE. Així mateix, recorden els acords marcs aprovats pels socialistes catalans que es basen en promoure acords, en el marc de la comissió bilateral i la comissió mixta, per “culminar els traspassos pendents i la transferència de recursos necessaris”. També aposten per abordar la negociació d’un nou model de finançament i proposen una llei de reconeixement del plurilingüisme d’Espanya. Tal com han anat repetint en els últims temps, el PSC reclama també un acord a Catalunya, a través del diàleg, per “superar la situació de paràlisi””.

PPC i Vox tampoc tenen programa propi per a Catalunya. El programa del PSOE considera “superat” el conflicte, obvia la taula de diàleg i aposta per una Llei de cohesió territorial. Sumar s’oblida del referèndum pactat que defensava Podem i parla de votar “un nou pacte polític”. Per contra, el PP aposta recuperar el delicte de sedició i tipificar la convocatòria de referèndums, i Vox vol suspendre l’autonomia dels governs que vagin contra el seu model d’Espanya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.