Economia

Les dades de frau amb els ERTO que demostren la picaresca extesa per tot arreu

A més, les companyies multades hauran d'abonar 360.000 euros en quotes que ha deixat d'ingressar la Seguretat Social

22 de octubre de 2020 (17:42 CET)

Yolanda Díaz
Yolanda Díaz

La Inspecció de Treball ha detectat 175 infraccions per Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) fraudulents a Catalunya i ha interposat sancions per valor de 822.952 euros a empreses catalanes per haver-se beneficiats il·lícitament de recursos públics, segons ha avançat l''Ara' i ha confirmat l'ACN. A banda de les multes, les companyies catalanes que han fet frau amb els expedients temporals també hauran d'abonar el pagament de 368.960 euros en quotes que ha deixat d'ingressar la Seguretat Social, segons ha confirmat el ministeri de Treball. La gran majoria d'irregularitats responien a persones obligades a fer treballar tot i estar en un expedient de suspensió o fent més hores de les que tocava.

Un dels fraus més estesos és el cas de les empreses que van presentar un expedient de reducció de jornada malgrat forçar la plantilla a treballar a jornada completa. També s'han descobert companyies que han contractat empleats per substituir els afectats per ERTO.[banner-DFP_1]

Creativa Online


El Ministeri de Treball va crear una unitat de gestió específica per fer front a les incidències que la covid-19 provoqui en el mercat laboral i va dissenyar una campanya de detecció de fraus per revisar els centenars de milers d'ERTO presentats.

A Catalunya, els inspectors de treball han obert 3.193 investigacions, de les quals 1.141 ja han acabat.

En total, el cos investiga 30.000 empreses a tot l'Estat i ja ha detectat 1.755 infraccions relacionades amb ERTO il·lícits. Les multes interposades a empreses espanyoles des de l'inici de la campanya s'enfilen als 8 milions d'euros.

Fes-ho córrer
Més notícies
Destacades