
Un professor de dret penal ensorra Sánchez i les seves intencions de jutjar el President Puigdemont pel nou delicte d'aldarulls agreujats
El professor de dret penal Miguel Capuz creu que el nou codi penal no es podrà aplicar als condemnats per l’1-O
L’advocat i professor de dret penal Miguel Capuz creu que la proposta de reforma del codi penal presentada pel govern espanyol és una “derogació pura i dura” del delicte de sedició, que deixarà una “llacuna de punibilitat” sobre alguns dels fets de la tardor del 2017.
Això, segons ell, faria que els condemnats per sedició no podran ser-ho pel nou delicte i per tant se’ls hauria de treure tota la pena per sedició, i als exiliats tampoc se’ls podrà aplicar fàcilment. En conversa amb l’ACN, Capuz diu que la sedició s’ha derogat del tot, i el nou subtipus penal de desordres públics agreujats no cobreix bona part dels fets succeïts aquells dies.
Així, considera que el nou delicte podria aplicar-se als aldarulls de després de la sentència del Tribunal Suprem, però no a les lleis de desconnexió del 6 i 7 de setembre, la resistència als col·legis l’1-O o la DUI.
A més, creu que el Suprem no té marge per interpretar el nou canvi penal respecte els condemnats, sinó que directament hauria d’anul·lar la part de la pena que fa referència a la sedició. No obstant, caldrà recalcular tant la pena de presó com la d’inhabilitació per al delicte de malversació de fons públics pel qual van ser condemnats diversos dels acusats, ja que aquest de moment no es tocarà i la pena va ser conjunta pels dos delictes en concurs.
Malgrat això, Capuz no descarta que el magistrat instructor del Suprem Pablo Llarena cursi noves ordres d’extradició intentant adaptar els fets al nou delicte per als exiliats, però recorda que les euroordres inicialment eren per rebel·lió.
Aquest advocat i professor també creu que els motius esgrimits pel govern espanyol per canviar el delicte no són del tot certs, ja que assegura que en diversos països de la Unió Europea el delicte d’alta traïció té penes molt importants, i seria equiparable al de sedició. També recorda que el delicte de sedició de l’actual codi penal va ser redactat el 1995.
Sobre el delicte de malversació de fons públics, veu més difícil que es pugui reformar, perquè podria obrir escletxes legals importants per a certs comportaments corruptes de càrrecs públics.