
Cop d'efecte de dos activistes en vaga de fam en defensa del català
Dos activistes inicien a Vic una vaga de fam en defensa del català com a llengua vehicular a l’escola
Dos activistes han iniciat a Vic una vaga de fam en defensa del català com a llengua vehicular a l’escola. La protesta s’allargarà fins al 28 d’abril quan es preveu que el Parlament voti la modificació de la Llei de política lingüística.”Cal passar a l’acció. La sentència del TS (del 25%) ha estat la gota que ha fet vessar el got”, subratlla Jaume Sastre, que inicia la protesta amb Carles Furriols. El 2014 Sastre ja va deixar de menjar durant 41 dies contra la política educativa del president balear, José Ramon Bauzà i ara alerten que la modificació de la llei catalana crearà jurisprudència al País Valencià i a Illes Balears. Fan una crida a “desobeir” i “plantar cara” als jutges, a qui acusen de ser els “culpables” de l’atac a la llengua.
Durant la vaga de fam, els dos activistes s’allotjaran al Consell Local per la República de Vic, des d’on esperen rebre visites de persones que se sumen a la causa. Durant una presentació als mitjans, els dos activistes han denunciat els atacs de la justícia espanyola contra el català i contra el moviment independentista i han fet una crida a la mobilització i a “plantar cara” a aquests atacs.
Sastre ha acusat directament als jutges com a “culpables” i ha demanat que “primer posin ordre a casa seva” en relació a les poques sentències que es fan en català. En el cas del País Valencià, ha dit, només hi ha un jutjat dels més de 300 que ho fa. “Com s’atreveixen a imposar un 25% de català (a les escoles) si els jutges només fan un 7% de sentències en català a Catalunya?”, es preguntava amb indignació el docent balear, actualment jubilat. Per això ha fet una crida a “confrontar-se contra els jutges, amb noms i llinatges, perquè, si no, és acceptar la derrota”, ha dit.
Aturar la modificació de la normativa del Parlament
Sastre també ha denunciat l’actual “dinàmica paralitzadora”, on cada individu supedita el que farà en funció del que fan els altres i si hi ha prou gent darrere. Des del seu punt de vista, cal trencar aquesta situació i “passar a l’acció”. En aquest sentit, ha fet una crida perquè cada persona es mobilitzi des de la seva situació i ha assenyalat la necessitat de crear una caixa de resistència per a tots aquells professors i altres professionals que decideixin no acatar la sentència del 25% a les escoles.
La vaga de fam s’allargarà fins al 28 d’abril quan està previst que el Parlament voti la modificació de la Llei de política lingüística. “Hem d’aconseguir que els partits independentistes no donin suport a això”, ha dit Sastre. I ha afegit que Europa no voldrà saber-ne res un cop estigui aprovat perquè és una iniciativa de la justícia espanyola i dels polítics que ho hauran permès.
És per això que han subratllat la importància de mobilitzar-se durant els pròxims dies per evitar que es creï jurisprudència amb aquesta modificació de la llei catalana. Partint de l’experiència del 2014, quan va estar 41 dies en vaga de fam contra la política educativa del president balear, José Ramon Bauzà, Sastre ha afirmat que el que comencen ara és una “marató” i una “lluita d’obstacles”. “No ens podem rendir, cal arribar a la meta i guanyar, no podem lamentar-nos i plorar, s’ha de lluitar”, ha conclòs.
Entre els assistents a la presentació hi havia l’ex president de la Generalitat, Quim Torra.