
Científics demanen més mesures a Catalunya
Les cèl·lules tumorals tenen mecanismes d’hibernació que els permeten sobreviure en situacions desfavorables
Un estudi de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de la Universitat de Barcelona ha descrit per primera vegada que les cèl·lules tumorals tenen mecanismes d’hibernació que els permeten sobreviure en situacions desfavorables. Els investigadors han conclòs que, davant una situació de falta de nutrients, oxigen i energia com podria provocar la quimioteràpia, les cèl·lules tumorals paren de créixer i creen un reservori amb tot el material necessari per poder tornar a créixer ràpidament quan la situació es restableixi.
Això podria explicar la reaparició de tumors després del tractament. Els investigadors estudien fins a quin punt la quimioteràpia pot afavorir aquest procés en alguns càncers. Per a la proliferació cel·lular, és imprescindible que es produeixin proteïnes que aportin el material i les eines necessàries perquè les cèl·lules creixin i facin totes les accions necessàries per a la seva divisió. Les fàbriques dins de les cèl·lules que produeixen aquestes proteïnes són els ribosomes.
L’estudi descriu que quan les cèl·lules tumorals es troben en un ambient baix en nutrients, com podria ser la quimioteràpia, són capaces de detectar-ho i enviar un senyal intern que segresti tots els ARNm ribosomals, és a dir, els manuals d’instruccions necessaris per construir les fàbriques de proteïnes.
Els investigadors apunten que aquest és un mecanisme de resistència metabòlica observat en diversos tipus tumorals, des de cèl·lules de càncer colorectal, de pulmó o de bufeta i potencialment a molts altres tumors.
La quimioteràpia crea les condicions desfavorables de manca de nutrients i oxigen que podrien promoure la creació de reservoris de ribosomes a les cèl·lules que sobreviuen a aquestes condicions. Per tant, la hipòtesi dels investigadors és que és un mecanisme important per a la reaparició dels tumors després de la teràpia.
El líder del projecte, el doctor Antonio Gentilella, ha reflexionat que la quimioteràpia pot reduir molt la mida dels tumors però ha afegit que és molt probable que el tractament mateix no afecti les cèl·lules que han baixat el consum energètic i alhora hagin generat un reservori de ribosomes. Davant d’això, l’equip està estudiant a nivell clínic en quin grau això passa en diferents tipus de tumors i si es pot bloquejar per evitar la reparació de tumors.
El treball s’ha publicat a la revista ‘Science Advances’.