Important descobriment català en la lluita contra el càncer

Comparteix la notícia

Demostren que les cèl·lules canceroses exposades a alta viscositat es mouen millor i tenen més potencial metastàtic

Important descobriment català en la lluita contra el càncer

Important descobriment català en la lluita contra el càncer

Comparteix la notícia

Demostren que les cèl·lules canceroses exposades a alta viscositat es mouen millor i tenen més potencial metastàtic

Dos estudis han demostrat que les cèl·lules canceroses exposades a alta viscositat es mouen millor i el seu potencial metastàtic augmenta. Un equip científic internacional – en què participa el Laboratori de Fisiologia Molecular de la UPF – ha descobert com les cèl·lules canceroses exposades a ambients d’alta viscositat canvien la manera de moure’s per millorar-ne la invasivitat i afavorir les metàstasis.

Els treballs, publicats a les revistes ‘Nature’ i ‘Nature Communications’, proporcionen noves dianes per al disseny de possibles teràpies contra el càncer. Comprendre com es mouen i prenen decisions en aquests entorns confinats és important ja que el 90% de les morts relacionades amb el càncer tenen lloc quan es produeixen les metàstasis.

Els científics s’han preguntat com les cèl·lules canceroses polaritzen els mecanismes de transport d’ions a la part davantera i del darrere de les cèl·lules per moure’s a través d’espais estrets, i com les cèl·lules canceroses optimitzen el moviment quan la viscositat del fluid és elevada.

Per abordar aquestes qüestions, es va estudiar el moviment de les cèl·lules en suports tridimensionals generats amb tècniques de bioenginyeria, que s’assemblen a les vies per les quals les cèl·lules normalment es desplacen en els nostres cossos. Es van localitzar dins la cèl·lula les proteïnes clau mitjançant microscòpia d’alta resolució, es va registrar el volum cel·lular, els moviments iònics i l’activitat elèctrica, a més d’avaluar com canvia l’expressió de diferents gens importants per a l’evolució del càncer.

En el primer estudi, l’equip internacional va descobrir que les cèl·lules canceroses es poden moure en espais confinats simplement prenent aigua a la part frontal de la cèl·lula i alliberant-la a la part posterior. En aquest sentit, ho fan sense necessitat d’establir interaccions moleculars amb les parets del teixit que les envolta.

En el segon estudi, els professionals es van qüestionar com els canvis en la viscositat de l’entorn cel·lular poden condicionar la manera com les cèl·lules canceroses es mouen i es comporten. A més, van trobar que les cèl·lules no només es mouen més ràpid quan estan envoltades de fluids de viscositat elevada, sinó també quan han estat prèviament exposades a aquests fluids i després se’ls han retirat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.