
El Catalangate centre un debat al Parlament Europeu sobre Pegasus
Experts asseguren al Parlament Europeu que alguns estats utilitzen Pegasus per a fins il·lícits i citen el Catalangate
Diversos experts han assegurat aquest dimarts al Parlament Europeu que alguns estats utilitzen Pegasus per a fins il·lícits i han citat el Catalangate com un dels principals exemples. En una sessió del comitè d’investigació per a l’ús de Pegasus, la periodista del ‘The Guardian’, Stephanie Kirchgaessner, ha parlat “d’abusos” i ha mencionat els casos d’espionatge a Catalunya, tant el que va afectar l’expresident del Parlament, Roger Torrent, com al president de la Generalitat, Pere Aragonès.
“Pensava que s’hauria tractat com un terratrèmol, però la història no es va prendre seriosament”, ha apuntat. Per la seva banda, l’empresa creadora del ‘software’ ha defensat l’ús del programa, tot i que també reconeix que ha detectat irregularitats.
“El que va passar a Catalunya va ser un cas evident d’espionatge local”, ha afegit la periodista experta en tecnologia, qui ha lamentat la poca atenció que va rebre l’afer perquè algunes de les víctimes “potser despertaven poca simpatia”.
En aquest sentit, l’eurodiputat de Junts i també membre del comitè, Carles Puigdemont, ha retret a l’empresa israeliana NSO, desenvolupadora del programa, la seva intervenció al Parlament Europeu. “Diuen que el seu ‘software’ salva vides, però hauria de ser més creïble; espiar jutges, polítics o activistes no és una manera de salvar vides”, ha subratllat.
Alhora, Puigdemont ha acusat la companyia de vulnerar els drets humans i ha carregat durament contra el seu vicepresident, Chaim Gelfand, present aquest dimarts a Brussel·les. “No se com Pegasus pot fer el món més segur, però del que estic convençut és que fa el món menys lliure”, ha etzibat.
La israeliana NSO es defensa de les acusacions
A banda de les intervencions dels eurodiputats i d’experts en matèria de seguretat i tecnologia, bona part de la sessió del comitè ha estat protagonitzada pel mateix Gelfand, qui ha hagut de fer front a les nombroses acusacions per part dels eurodiputats sobre l’ús inadequat del seu ‘software’ d’espionatge.
Segons Gelfand, l’empresa vetlla pel respecte dels drets humans i assegura que, en cas que un dels seus clients utilitzi el programa per a fins il·lícits, el contracte finalitza. A més, ha remarcat que la seva tecnologia només pot ser adquirida per governs i, en cap cas, per altres companyies privades.
En relació amb aquesta qüestió, el vicepresident del grup israelià ha informat que l’empresa ha suspès vuit contractes al llarg dels últims anys i que ara mateix manté 25 investigacions obertes per possibles usos fraudulents del seu ‘software’. Tot i que ha assegurat que alguns dels contractes suspesos s’han donat en països de la Unió Europea, Gelfand no ha volgut especificar de quins es tractava.
Encara parlant d’aquest tema, el directiu ha puntualitzat que NSO ha elaborat un sistema de qualificació per decidir si autoritza l’ús de Pegasus a certs estats. Segons ha especificat, els estats necessiten obtenir una puntuació d’almenys 20 punts sobre cent per poder-lo utilitzar.
En el cas de l’estat espanyol, aquesta puntuació és de 75 punts, mentre que en països com Polònia o Hongria –acusats també de fer un ús il·lícit de programes d’espionatge- la puntuació se situa al voltant de 65. Gelfand també ha citat l’exemple de l’Aràbia Saudí, un país altament qüestionat pel seu respecte als drets humans i que té una puntuació que se situa al voltant dels 30 punts.
Dubtes per part dels eurodiputats
Malgrat les explicacions donades aquest dimarts per l’empresa NSO, els eurodiputats s’han mostrat escèptics amb les respostes rebudes. Al llarg del torn de preguntes, l’empresa ha reiterat que no té accés directe a la informació però, alhora, ha defensat que disposa dels mecanismes suficients per garantir que el seu ‘software’ s’està utilitzant de forma correcta.
En aquest sentit, Gelfand ha indicat que les investigacions obertes sorgeixen d’informacions que els fan arribar informadors, ONG o periodistes, unes declaracions que també han generat dubtes entre els europarlamentaris. “És llavors aquesta l’única fórmula de què disposa l’empresa per assegurar que es fa un bon ús de Pegasus?”, han preguntat alguns.
També durant la seva intervenció, Gelfand ha informat que NSO suma al voltant de 50 clients a tot el món i que s’investiguen entre 12.000 i 13.000 ‘targets’ en un any.