
Cop d'efecte dels Mossos i el Barça amb aquest nou sistema
Els Mossos doten l’Spotify Camp Nou d’aquest nou sistema de seguretat aèria
Els Mossos d’Esquadra han integrat l’Spotify Camp Nou al projecte Kuppel per protegir l’espai aeri contra l’ús irregular de drons. Ho ha anunciat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que ha explicat que es tracta d’una tecnologia que funciona a través d’antenes i sensors que ja s’ha implantat en punts com l’aeroport del Prat o el complex petroquímic de Tarragona.
El sistema permet a la policia tenir coneixement dels drons que estan sobrevolant una determinada zona, respondre de forma ràpida en cas d’amenaça per a la seguretat pública i inhibir els vols no autoritzats. La seva implantació a l’estadi també servirà per assegurar altres equipaments i infraestructures rellevants de la zona sud de Barcelona.
Joan Ignasi Elena ha destacat l’eficàcia del sistema i ha recordat que ja funciona en d’altres punts de la ciutat, així com a l’aeroport del Prat i també en el complex petroquímic de Tarragona. “Ara comencem a utilitzar-lo també al Camp Nou, el que ens permetrà protegir una àrea de dos quilòmetres en què no hi podrà accedir cap aeronau que no estigui autoritzada”, ha apuntat Elena que ha remarcat que en cas que es detecti un dron sobrevolant aquest espai aeri sense permís “serà inhibit”.
El conseller ha remarcat que l’aposta pels mitjans aeris és una prioritat pel cos dels Mossos i ha insistit en què el Camp Nou és un punt especialment sensible perquè és “receptor de molta gent, molta activitat i concentra una gran atracció”. En aquest sentit, ha apuntat que la seva incorporació al sistema Kuppel és un exemple “de la implicació dels Mossos en la seguretat del país”. Per la seva banda, el president del Futbol Club Barcelona, Joan Laporta, s’ha mostrat molt satisfet amb l’acord i ha destacat el fet que el Camp Nou és el primer estadi de l’Estat que se suma al projecte.
El sots inspector en cap de l’àrea de mitjans aeris dels Mossos, Avelí Garcia, ha explicat que el sistema Kuppel va néixer l’any 2020 davant la necessitat de garantir la seguretat i la protecció aèria de qualsevol esdeveniment o infraestructura. Ha dit que integra la forma com el dron es comunica amb la consola receptora i incideix en l’obligatorietat dels pilots de comunicar que s’està sobrevolant un determinat espai aeri. “El fet que Kuppel homologat ens permet actuar molt més ràpidament en cas d’amenaça i donar una resposta immediata”, ha assenyalat.
Mario Olivares, sergent i cap de la Unitat Central Tècnica Operativa dels Mossos, ha detallat que l’amenaça no resideix en l’aparell en sí on en els materials que pugui transportar, sinó que el perill rau en el fet que pugui interferir en el vol que està duent a terme una altra aeronau autoritzada o fins hi tot helicòpters. “Per exemple, quan hi ha partit i tenim mitjans aeris policials sobrevolant el camp o helicòpters de mitjans que estan captant imatges, la incursió d’un aparell no autoritzat pot suposar un problema”, ha assenyalat.
Sistema d’inhibició de drons
Olivares ha detallat que la implantació del Kuppel al Camp Nou inclou la instal·lació d’unes antenes fixes que “mitjançant radiofreqüència” detecten l’arribada de drons a l’espai aeri i fan un encreuament de dades per comprovar si aquell vol està autoritzat o no. En aquest sentit, ha destacat la importància que totes les operadores comuniquin la seva activitat a Interior per tenir un “escenari preparat”. El sergent ha afirmat que en el moment en què es localitza una aeronau no prevista apareix una alerta sonora a la pantalla del la sala de comandament del complex Egara dels Mossos des d’on des de fa poc també es fa seguiment i control de l’espai aeri les 24 hores del dia.
“Si veiem que aquell dron pot suposar una amenaça procedim a inhibir-lo”, ha indicat. Aquest procediment es fa a través d’un braç mecanitzat que emet unes ones de radiofreqüència que tenen més potencia que les que produeix el comandament que està manipulant el pilot de l’aparell. “El que fa es tallar la comunicació i fer-lo tornar al punt d’inici”, comenta Olivares que diu que la tecnologia també permet localitzar el pilot perquè una patrulla pugui desplaçar-se per parlar amb ell.
Alhora, ha explicat que amb el projecte Kuppel els drons policials també han guanyat en autonomia, ja que s’ha implantat una mecanisme per alimentar les aeronaus de forma permanent. A més, ha assegurat que ara són capaços d’enviar el que graven als centres de comandament o comissaries perquè se’n pugui fer una valoració.
Pel que fa a les tipologies d’aeronau, ha detallat que l’aspecte diferencial rau en les càmeres que tenen. “Algunes permeten fer fotografies en detall i són molt útils per fer inspeccions oculars, però d’altres drons porten una tecnologia tèrmica o nocturna per veure quina activitat hi ha en una zona concreta quan la llum no és idònia per l’objectiu d’una càmera”, ha aclarit.
Olivares ha assegurat que el cos està treballant per desplegar aquest sistema a d’altres punts del territori properament. Amb tot, ha indicat que en les zones on encara no està activa la xarxa, s’utilitzen maletes portàtils que permeten establir perímetres de seguretat de fins a quatre quilòmetres. A més, ha afegit que la voluntat del cos també és descentralitzar la feina que es duu a terme des d’aquesta unitat de drons per dotar Lleida, Tarragona i Girona dels recursos i equipaments necessaris l’any 2024.
Episodis anteriors
Tot plegat després que en els darrers temps s’hagi incrementat l’ús de drons tant a nivell personal com professional. Els Mossos han recordat que el cas d’una persona que el mes de febrer de 2022 va ser multada després d’haver fet volar un dron des de casa seva fins al Tibidabo: “Per nosaltres això és molt perillós, hi ha dos hospitals pel camí, Sant Joan de Déu i Vall d’Hebron, i per tant aquesta és una ruta d’aproximació d’helicòpters”, han comentat els Mossos que han recordat també el cas d’un home que durant el confinament feia volar drons des de la Barceloneta fins la Sagrada Família.