Cop d’efecte contra el càncer de còlon i recte avançat

Comparteix la notícia

L’estudi contra el càncer de còlon i recte avançat s’ha fet a Catalunya

Cop d'efecte contra el càncer de còlon i recte avançat

Cop d'efecte contra el càncer de còlon i recte avançat

Comparteix la notícia

L’estudi contra el càncer de còlon i recte avançat s’ha fet a Catalunya

Un grup d’investigadors ha demostrat que un dels tipus de quimioteràpia contra el càncer de còlon i recte avançat, la basada en platí, s’acumula a les cèl·lules sanes que rodegen les cèl·lules canceroses i això pot fer disminuir la sensibilitat del càncer al tractament.

Es tracta d’un estudi de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques, amb participació de l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA, l’Institut Català d’Oncologia, el Vall d’Hebron Institut de Recerca, l’Institut de Recerca Biomèdica, la Universitat d’Oviedo i el CIBER del càncer. Un nombre elevat de pacients en tractament per càncer reben tractaments basats en el platí però un bon nombre de tumors tenen la capacitat de generar resistència a aquest abordatge.

Per esbrinar el perquè, aquest treball ha analitzat mostres de pacients amb càncer de colon i recte avançat ii ha validat els resultats en models de ratolí.

Així, han pogut veure com el platí s’acumula de forma molt destacada a les cèl·lules sanes que envolten el tumor, en especial en els fibroblasts, les cèl·lules que contribueixen a la creació de teixits. A més, aquesta acumulació es manté durant llargs períodes de temps, més de dos anys després de la finalització del tractament. Per fer-ho, s’han utilitzat tècniques desenvolupades en el camps de la geologia aplicades a les mostres biològiques.

Activació de gens

Els investigadors van comprovar com aquesta acumulació de platí en el fibroblasts generava l’activació de determinats gens, vinculats a una mala resposta al tractament amb quimioteràpia i a la progressió tumoral. Entre aquests, els relacionats amb la proteïna TGF- β, que estimula els fibroblasts i provoca que ajudin a les cèl·lules que han sobreviscut a la quimioteràpia a progressar de nou. El responsable del laboratori de Recerca translacional en microambient tumoral de l’IMIM-Hospital del Mar i líder de l’estudi, el doctor Alexandre Calon, conclou que l’activació dels fibroblast per l’oxaliplatí pot generar mecanismes de resistència a la mateixa quimioteràpia.

El treball ha permès també comprovar amb mostres d’una trentena de pacients, d’abans i després de fer quimioteràpia, que els nivells d’una altra proteïna, la periostina, són un indicador d’activitat de TGF-β als fibroblasts, i un funcionen com un bon marcador de resposta a la quimioteràpia. I és que actualment no existeixen marcadors predictius de resposta a la quimioteràpia en càncer de còlon i recte.

En l’estudi s’ha vist com la resposta era dolenta en aquelles persones a les quals els nivells de periostina eren elevats abans de rebre les primeres dosis o en aquells que eren baixos, però es disparaven després del tractament. A més, en models de ratolí es va certificar que en aquells on es provocaven nivells més alts d’aquesta proteïna, el tractament contra el tumor perdia efectivitat.

El doctor Calon ha apuntat que l’estudi demostra que cal tenir en compte l’entorn el tumor a l’hora de desenvolupar els tractaments contra el càncer.

Els investigadors treballen ara per desenvolupar un nou tipus d’abordatge per restaurar la capacitat de la quimioteràpia sobre les cèl·lules tumorals. Ho han fet en un estudi pendent de publicació i es basa en la combinació de la medicació amb pèptid que evita que el platí s’acumuli als fibroblasts.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.