Cop d’efecte per aturar la metàstasi en infants

Comparteix la notícia

Identifiquen una nova estratègia terapèutica per bloquejar el procés de metàstasi en infants amb neuroblastoma

Cop d'efecte per aturar la metàstasi en infants

Cop d'efecte per aturar la metàstasi en infants

Comparteix la notícia

Identifiquen una nova estratègia terapèutica per bloquejar el procés de metàstasi en infants amb neuroblastoma

Un estudi del grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del Vall d’Hebron Institut de Recerca ha permès identificar una nova estratègia terapèutica que podria bloquejar mitjançant la reprogramació genètica de les cèl·lules tumorals el procés de metàstasi en pacients de neuroblastoma. Aquest és un càncer de la infància altament agressiu.

Investigadors del laboratori de Tumors Neuronals han identificat el paper clau en l’evolució del neuroblastoma d’un regulador epigenètic altament alterat, el complex remodelador de la cromatina BAF. Els resultats mostren el paper rellevant en el manteniment d’un programa d’expressió gènica que permet a les cèl·lules de neuroblastoma envair i créixer en els òrgans diana del procés metàstasic.

Els tumors d’origen embrionari solen aparèixer en edats primerenques i cada vegada més evidències a un pes important de les alteracions de l’epigenoma en el seu desenvolupament i progressió. Aquestes alteracions en l’estructura de la cromatina, que afecten la correcta expressió de gens en els diferents llinatges cel·lulars, permeten la supervivència, capacitat invasiva i metastàtica de molts tumors embrionaris.  Entre aquests se situa el neuroblastoma, que representa entre el 8 i el 10% de tots els càncers infantils i el 15% de totes les morts per càncer en els nens.

En aquest cas, els investigadors han dut a terme un estudi complet del complex BAF en cèl·lules de neuroblastoma, integrant dades proteòmiques, transcriptòmiques i d’accessibilitat a la cromatina. L’invsetigador postdoctoral del laboratori, el doctor Carlos Jiménez, explica que fins ara el paper d’aquest regualdor epigenètic era molt enigmàtic i destaca que els resultats obtinguts posen llum sobre les seves funcions com a regulador de l’epigenoma de les cèl·lules d’aquests tumors.

La inhibició de dues subunitats estructurals d’aquest complex multiproteínic produeix la seva desintegració estructural, la qual cosa permet inactivar epigenèticament un programa d’expressió gènica, reprimint simultàniament múltiples efectors clau de la invasió metastàtica. “Hem identificat quelcom semblant a un interruptor epigenètic que ens permet inactivar alhora múltiples integrines i cadherines, proteïnes de membrana, que permeten a les cèl·lules interactuar amb el seu entorn i envair nous òrgans”, afegeix.

Els efectes d’aquesta reprogramació epigenètica es van testar en models de ratolí, traduint-se en un fort bloqueig de la invasió d’òrgans diana per part de les cèl·lules de neuroblastoma i del posterior creixement de les metàstasis, i permetent ampliar de forma gairebé total la supervivència dels animals.

Els investigadors apunten que l’estudi suposa un pas important en el desenvolupament de noves teràpies epigenètiques per al tractament de la malaltia. De fet, aquest treball ha posat en evidència la necessitat de dissenyar i desenvolupar nous fàrmacs que reprodueixin la disrupció estructural d’aquest complex remodelador de la cromatina i que permetin la implementació en la medicina clínica d’aquestes troballes, de tal manera que els pacients tant de neuroblastoma com d’altres malalties oncològiques puguin sortir beneficiats.

L’estudi ha comptat amb la col·laboració de grups de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL). Els resultats s’han publicat a la revista ‘Molecular Cancer’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.