
Jèssica Albiach
Els comuns aparquen el referèndum a curt termini i aposten per la taula de diàleg per resoldre el conflicte
Els comuns encaren la seva tercera assemblea amb una aposta per la taula de diàleg per resoldre el conflicte polític i aparquen el referèndum a curt termini. Això és el que es desprèn de la ponència política que es votarà aquest cap de setmana en la III assemblea de la formació, en què es revalidarà el lideratge d’Ada Colau, Jéssica Albiach i Candela López com a coordinadores nacionals.
Un altre dels punts és la reconstrucció d’una “nova política d’aliances”, “anar més enllà de les sigles”, consolidar l’espai d’En Comú Podem, i “coordinar i vertebrar” l’acció conjunta amb Podem Catalunya. També centraran les seves forces en fer de l’actual vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, la pròxima presidenta. A la ponència, els comuns estableixen que l’economia i el conflicte polític seran les grans fites dels propers anys i el que definirà el resultat dels propers processos electorals. I apunten que aquesta assemblea ha de servir per “rellançar i fer créixer el projecte i l’espai polític de Catalunya en Comú”.
Sense gaires sorpreses, i en la línia del que els comuns han anat presentant els darrers mesos, la ponència –amb el lema ‘Arrelar, guanyar, transformar’- dibuixa la seva proposta per desbloquejar el conflicte polític a la taula de diàleg i no situa el referèndum en un escenari pròxim. De fet, pràcticament no s’utilitza aquesta paraula en el document de la ponència, de 74 pàgines, on sí que reivindiquen el dret a decidir.
Assenyalen que també cal “cohesió institucional i política” per una república plurinacional federal”. I apunten que aquest model es concretaria a través d’acords bilaterals en el marc d’un estat plurinacional.
Entenent que aquest model territorial “no es pot impulsar de manera directa, sense un canvi de correlació de forces i sense les reformes necessàries”, els comuns se centren en “la finestra d’oportunitat” de la negociació entre executius.
Catalunya en Comú demana que la solució política es basi en els principis de cerca d’àmplies majories socials i màxim consens entre forces polítiques catalanes; el pronunciament democràtic de la ciutadania de Catalunya i la millora de l’autogovern i defensa davant qualsevol projecte recentralitzador.
En el marc de la taula de diàleg, els comuns presenten com a propostes el final de la judicialització política i la reforma del delicte de sedició; el reconeixement de Catalunya com a nació; la millora de l’autogovern i el blindatge i creixement del marc competencial; un nou sistema de finançament i que els catalans “han de votar un acord”.
Sobre aquest darrer punt, insisteixen que cal que l’acord sorgit de la taula de diàleg sigui refrendat per la ciutadania de Catalunya i que les demandes polítiques “siguin encabides en un nou acord polític que estigui validat democràticament”.
Un altre dels canvis que s’introduirà és en el Reglament del partit i els processos d’elecció dels òrgans interns. S’estableix que la duració del mandat màxim serà de 4 anys, i no de 2.
Els comuns apel·len a “superar les nostàlgies del 2015”, anar més enllà de les sigles i fer Díaz presidenta del govern espanyol
Una altra de les fites explicitada a la ponència és “fer a Yolanda Díaz la propera presidenta del govern d’Espanya”. “Passa per superar les nostàlgies de 2015 i entendre que el nou cicle no serà el de la irrupció, però que a la vegada ha d’anar molt més enllà de la resistència de la suma de sigles”. Així, aposten per “obrir-se a noves aliances” que representin “molt més que la suma de les parts”. “Caldrà convertir un potencial lideratge en projecte i subjecte polític”, expressen.
És en aquesta línia que demanen “reconstruir” una “nova política d’aliances” amb profundes arrels vinculades al feminisme, la justícia social i la lluita contra les desigualtats i amb l’ecologisme com a exponent d’un nou model econòmic social, que englobi Catalunya en Comú-Unides Podem i explori “la possibilitat de sumar diferents expressions polítiques d’esquerres de les nacionalitats d’Espanya”.
Colau, Albiach i López per encarar el 2023
En aquesta assemblea es revalidarà la candidatura d’Ada Colau, Jéssica Albiach i Candela López com a coordinadores nacionals i es fixarà la mirada en l’horitzó del 2023. És quan es preveuen eleccions municipals, espanyoles i també la moció de confiança a la qual el president del Govern, Pere Aragonès, es va comprometre en la seva investidura amb els vots d’ERC, JxCat i CUP.
A la llista de la comissió executiva nacional, l’única presentada i que serà proclamada durant l’assemblea, hi ha altres cares conegudes de l’organització. Hi ha els diputats al Parlament David Cid, Susanna Segovia i Jordi Jordan, els diputats al Congrés Joan Mena, Gerardo Pisarello i Aina Vidal. La candidatura també recull una àmplia representació del municipalisme, amb l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, o l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos. Entre altres nomes, hi ha Adrià Alemany, Rosa Lluch o José Luis Atienza.
Com a membres nats hi entra el diputat d’En Comú Podem al Congrés Jaume Asens. També l’eurodiputat Ernest Urtasun, el diputat al Parlament Joan Carles Gallego o el tinent d’alcaldia de Barcelona, Jordi Martí, i la regidora a Badalona Aïda Llauradó.
Aquesta és la tercera assemblea que celebren els comuns, i la pandèmia va impedir que se celebrés abans. Així, aquesta és la tercera cita en quatre anys. L’escenari serà l’INEFC Montjuïc, a Barcelona. Començarà a les 9.30 hores de dissabte i acabarà diumenge al migdia, amb un gran acte final on hi participaran Ada Colau, Yolanda Díaz, Alberto Garzón, Mònica Oltra i Jéssica Albiach. També hi haurà la participació de Ione Belarra, amb un vídeo.
1 pensa en “Els comuns confirmen que faran el possible per impedir un nou referèndum”