
Un comerç alerta els consumidors dels problemes amb les matèries primeres aquest 2021
El gran repte de les botigues aquest 2021: La falta d’estoc i l’augment del preu de la matèria primera
Després que la pandèmia es solucionés a finals de 2020 i principis de 2021 amb l’augment de la facturació en la majoria de sectors – especialment en el sector de les vendes online on segons el Shopping Index de Salesforce les vendes han crescut un 65% – ; ara arriba un altre gran repte a les empreses: la manca d’estoc i l’increment del preu de la matèria primera.
La manca d’estoc d’alguns productes d’exportació és una situació que ja ve des de l’any passat; no obstant això, en aquest any el problema persisteix i fins i tot es complica, ja que els problemes cada vegada són pitjors i sense expectatives que millori.
¿Quines son les causes?
Les causes d’aquesta situació són diverses, motiu pel qual resulta difícil tenir unes expectatives de millora a curt termini, pel fet que són moltes les situacions que haurien de millorar:
- Saturació de les fàbriques en països asiàtics, ja que des que van reprendre l’activitat l’any passat no donen l’abast
- Tancament d’algunes fàbriques a països asiàtics a causa del Coronavirus, que complica la fabricació a tots els fabricants que necessiten els seus components
- L’elevat preu dels nòlits continua. Ja han augmentat un 300% enfront de l’any passat i conseqüentment una part s’ha de repercutir en el preu dels productes
- L’escassetat de contenidors, provocada pel “Blank Sailing”, que reajusta l’oferta i provoca una rotació més lenta
- Vaixell encallat al canal de Suez, que amb el seu bloqueig va retardar un gran nombre d’importacions
- Increment de la demanda, ja que com en tot mercat, quan augmenta la demanda i disminueix l’oferta, els preus pugen. I més en un mercat que no està regulat i on només hi ha grans navilieres que el controlen
¿I com afecta això a les botigues?
Lògicament afecta i molt tant a les botigues en línia com a les botigues físiques. La manca d’estoc suposa un gran nombre de vendes perdudes ja que els clients no volen esperar. A més, hem de sumar l’increment de la matèria primera que suposa un augment constant del preu dels productes, cosa difícil de gestionar en qualsevol botiga amb un nombre important de productes.
En conseqüència, disposar de molt estoc a l’empresa és un risc pel fet que el preu actual dels productes és molt més elevat del que és habitual i en el moment que la situació s’estabilitzi pots acabar amb estoc de productes comprats a preus superiors als de preus de mercat.
A Comerç Turró no ens havíem trobat mai amb aquesta situació. Tenim proveïdors que ens han canviat fins a 6 vegades la tarifa de preus en el que va d’any i fins i tot alguns proveïdors de material de construcció que a causa de la gran pujada del ferro no ens ofereixen una tarifa de preus exactes, sinó que tot sota pressupost. Lògicament, això és molt complicat de gestionar en un ecommerce, on tens tots els preus publicats al web.
¿Com es resoldrà aquesta situació?
De moment és complicat anticipar-ho, ja que els experts diuen que aquesta situació com a mínim s’allargarà fins a l’últim trimestre del l’any, de manera que encara queda molt per veure com evoluciona.
De manera que el repte continua per a la gran majoria de botigues. La necessitat de planificar i anticipar-se per evitar perdre vendes; més la situació constant de barallar-se entre un estoc mínim per evitar pèrdues futures i els elevats terminis de lliurament dels productes és una situació cada vegada més habitual.
I com sempre, els més afectats els clients, que acaben pagant l’augment de preu dels productes i a més moltes vegades no poden disposar-los quan els desitgen.
¿Serà això habitual en un futur?
Segur que molts individus es fan actualment aquesta pregunta. Lògicament és una situació difícilment sostenible a llarg termini ja que suposa pèrdues per a moltes empreses. Es pot solucionar aquest problema?
Com hem pogut comprovar, pràcticament totes les causes són provocades pel desplaçament a Àsia de pràcticament tota la producció mundial. I això sabem que és un model de negoci difícil de canviar. ¿Haurem d’aprendre a conviure amb aquesta situació com amb la Covid? ¿Han d’estudiar els fabricants canviar aquest model de negoci per donar solució a aquest problema? El futur ens donarà aquestes respostes …