El processisme s’imposa segons el CEO amb ERC a l’alça i mala notícia per Ciudadanos

ERC guanyaria clarament i s’imposa la via de submissió amb l’Estado español

Comparteix la notícia
Pere Aragonès, d'ERC

Pere Aragonès, d'ERC

ERC guanyaria clarament i s’imposa la via de submissió amb l’Estado español

Esquerra Republicana amb 36-37 diputats superaria el PSC, que n’obtindria 34-35, si ara se celebressin eleccions al Parlament, segons una enquesta del CEO realitzada entre l’11 i el 19 de maig. És a dir, abans i després de l’acord entre ERC i JxCat del 17 de maig que va esvair una repetició electoral. Així doncs, ERC trencaria l’empat a 32 escons amb JxCat i guanyaria entre 4 i 5 diputats. En canvi, JxCat en perdria entre 3 i 4 respecte al 14-F. El PSC pujaria 1 o 2 diputats però quedaria en segon lloc. La CUP escala posicions amb 11-12 mentre que Vox fins i tot podria quedar per darrere dels comuns, que es mantindrien amb els 8 actuals o un més.

El PPC doblaria els seus 3 escons en detriment de Cs que, amb 0-2 diputats, podria desaparèixer del Parlament. La suma dels escons dels partits favorables de la independència (ERC, JxCat i la CUP) seria d’entre 75-78. És a dir, se superarien els actuals 74. I és que la pujada d’ERC i la CUP compensaria la davallada del partit de Carles Puigdemont, que es quedaria amb 28-29 diputats. Segons l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió, els anticapitalistes sumarien 2 o 3 escons més fins assolir els 11-12. D’aquesta manera, superarien el partit d’extrema dreta de Vox, que cauria entre 3 i 4 diputats fins a una forquilla de 7-8.

Així doncs, el partit d’Ignacio Garriga empataria o fins i tot podria quedar per darrera dels comuns, que es mantindrien amb 8-9 diputats. El PPC deixaria l’última posició doblant els seus 3 escons actuals fins als 6-7. En canvi, Cs, que ara en té 6, es quedaria amb 2 o, fins i tot, podria desaparèixer del Parlament.

Eleccions al Congrés

Esquerra Republicana també guanyaria les eleccions al Congrés amb 13-14 escons, mantenint el seu resultat de les últimes eleccions espanyoles del 2019 (13). El PSC seria el segon partit més votat a Catalunya amb 11-13, també mantenint els 12 actuals i JxCat igualaria els 8 que té ara a la cambra baixa. Així doncs, segons el CEO, no es produirien canvis en les primeres posicions. En Comú Podem obtindria 4 diputats, 3 menys que els que té ara; el PP amb 3-4 milloraria els 2 que va treure el 2019 i empataria amb la CUP i Vox. Cs es quedaria sense diputat català a la cambra baixa i perdia els 2 que té actualment.

Valoració de líders polítics


El president d’ERC, Oriol Junqueras, es el líder polític més ben valorat amb una nota de 5’51 i, de fet, és l’únic que aprova. El segueix el coordinador nacional d’ERC i president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb un 4,81. A la part baixa del rànquing hi ha el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, amb un 2,31 i el líder de Cs, Carlos Carrizosa, amb un 2,40.

Comparteix la notícia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb la col·laboració de:

Edita
Change privacy settings