Catalunya camí de l’Andalusia del PER: Menys de l’1 % a l’any de beneficiaris de la Renda Garantida de Ciutadania es posa a treballar

Comparteix la notícia

Unes 168.000 persones es beneficien de la Renda Garantida de Ciutadania, un 22,5% més que fa un any

Menys de l'1 % a l'any de beneficiaris de la Renda Garantida de Ciutadania es posa a treballar

Menys de l'1 % a l'any de beneficiaris de la Renda Garantida de Ciutadania es posa a treballar

Comparteix la notícia

Unes 168.000 persones es beneficien de la Renda Garantida de Ciutadania, un 22,5% més que fa un any

Unes 168.000 persones es beneficien de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC), davant les 137.100 que ho feien fa un any. Les dades, facilitades pel Departament de Drets Socials, suposen que la RGC arriba a un 22,5% més de persones respecte l’agost del 2020.

Des de l’inici de la pandèmia de la covid-19, el març de l’any passat, la prestació arriba a 41.500 persones més. Actualment, el nombre d’expedients vigents és el més elevat des de l’aprovació de la Llei de l’RGC, fins a 100.862 llars. Pel que fa al pressupost, Drets Socials hi destina el 2021 430 milions d’euros, 140 més que l’any anterior.

Així, l’import mensual supera actualment els 41,3 milions d’euros i ha augmentat un 148% (més de 26 milions) des de l’entrada en vigor de la llei. Pel que fa a les sol·licituds per rebre l’ajuda, les que compleixen els requisits han augmentat un 24% respecte al primer any de la prestació. Actualment, el principal motiu d’incompliment és disposar d’ingressos superiors als llindars que estableix la llei, i el segon motiu és el treball a jornada completa.

Inserció laboral

Entre les 168.003 persones que es beneficien de l’RGC, hi ha 119.752 que són del col·lectiu d’activables laboralment, mentre que 48.251 persones formen part del col·lectiu de Protecció Social, ja que no poden treballar, són pensionistes o bé són beneficiaris de prestacions estatals que reben l’RGC com a complement.

La immensa majoria del col·lectiu de persones que sí que es poden activar per treballar (el 96%) demana la prestació complementària d’activació i inserció, vinculada al programa d’inserció que gestiona el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC).

En els quatre anys que fa de l’entrada en vigor de la RGC el setembre del 2017, un total de 10.088 famílies han deixat de rebre la prestació per contracte de treball gràcies al programa d’inserció laboral. Durant el 2020 i l’inici de 2021, una mitjana de 105 famílies al mes han deixat el programa per inserció laboral. Això implica menys d’un 1 % anual d’inserció, molt en la línia del model del PER andalús.

A més, els perceptors de la prestació poden seguir compatibilitzant-la amb contractes de treball a temps parcial, quan l’import de la nòmina és inferior als topalls que preveu l’RGC.

Comissió de Govern

Segons informa Drets Socials, a principis d’octubre es convocarà la Comissió de Govern de l’RGC, responsable del seguiment, avaluació i revisió de la prestació. L’òrgan està format per Generalitat, UGT, CCOO, Foment del Treball, PIMEC, Taula del Tercer Sector, Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i Associació Catalana de Municipis (ACM).

Valoració “positiva”, però amb necessitat de canvis

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya també ha valorat aquest dimecres els primers quatre anys d’implementació de la RGC. L’entitat ha valorat “positivament” la prestació, però també ha recordat que “les pitjors dades de pobresa dels últims 10 anys” fan necessàries més millores.

En aquest sentit, ha insistit que encara hi ha un gran nombre de persones que es troben en una situació de “pobresa severa”, un escenari que s’ha vist agreujat per la pandèmia de la covid-19.

La taula ha lamentat que alguns dels requisits de la RGC continuen sent “massa excloents”, així com el càlcul dels ingressos, que és “rígid”. També considera que la compatibilitat amb les rendes del treball és excessivament “exigent”, que no és compatible amb les ajudes a l’habitatge i que segueix sense haver-hi “una correcta coordinació” amb l’ingrés mínim vital (IMV), la prestació impulsada pel govern espanyol.

“Si volem que aquest dret arribi a totes les persones que estan en una situació de pobresa i sigui efectiu, cal continuar aplicant més canvis perquè aquest context de crisi social greu ho demana”, ha argumentat.

2 pensaments en “Catalunya camí de l’Andalusia del PER: Menys de l’1 % a l’any de beneficiaris de la Renda Garantida de Ciutadania es posa a treballar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.