Cop d’efecte de Can Ruti en un tractament contra el càncer de pròstata

Comparteix la notícia

Can Ruti estén un nou tractament per a pacients a qui es reprodueix el càncer de pròstata després de rebre radioteràpia

Cop d'efecte de Can Ruti en un tractament contra el càncer de pròstata

Cop d'efecte de Can Ruti en un tractament contra el càncer de pròstata

Comparteix la notícia

Can Ruti estén un nou tractament per a pacients a qui es reprodueix el càncer de pròstata després de rebre radioteràpia

L’Hospital Germans Trias, Can Ruti, ha establert un nou tractament poc invasiu adreçat a pacients a qui els reapareix el càncer de pròstata després de rebre radioteràpia. La tècnica es basa en la teràpia focal amb IRE (en anglès, Irreversible Electroporation), que consisteix en fer passar corrents d’alt voltatge a través d’electrodes col·locats a l’interior de la pròstata.

Això permet tractar la reaparició del tumor de forma molt precisa, amb pocs efectes secundaris. S’aplica de forma ambulatòria, i el pacient evita haver de sotmetre’s a intervencions o a teràpies complexes que tenen alt risc de complicacions. El servei d’Urologia de Can Ruti ha tractat una desena de pacients i preveu aplicar-ho en una quinzena més l’any vinent.

Els especialistes destaquen que la nova teràpia evita haver d’extirpar la pròstata o bé haver de fer una supressió androgènica, dues tècniques molt eficaces però que malmeten la qualitat de vida dels pacients.

“Sabem que el tumor pot tornar a detectar-se en els pacients amb una recaiguda de càncer de pròstata posterior a radioteràpia”, apunta el metge del Servei d’Urologia Pol Servián, que també afegeix que “se sap que aquest càncer trigarà a fer metàstasi i a ser letal, fet pel qual és preferible retardar aquests altres tractaments i els seus riscos associats i apostar per una tècnica que preserva la qualitat de vida dels pacients”.

Els resultats obtinguts fins ara amb la desena de pacients tractats són satisfactoris: els primers pacients van estrenar aquesta teràpia fa un any i fins ara no hi ha hagut complicacions. A més, als els controls de seguiment es va observar com l’àrea tractada ha esdevingut teixit mort i com els marcadors tumorals ja havien experimentat un gran descens poques setmanes després d’haver-se aplicat el procediment. Si aquests marcadors tornessin a créixer, el tractament es podria repetir, ressalten els experts.  

El circuit assistencial establert per atendre aquests casos, l’únic existent per ara a Catalunya i referent a l’Estat espanyol, inclou la valoració i aprovació dels casos al Comitè de Tumors Urològics del l’Hospital Germans Trias. Tots els pacients se seleccionen en base a una biòpsia prostàtica amb fusió d’imatges que es valora a la Comissió multi-disciplinar de diagnòstic integrat de patologia prostàtica del centre.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.