
Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona
La Cambra revisa a l’alça el creixement del PIB català i el situa en el 6,3% el 2021 tot i la cinquena onada
La Cambra de Comerç de Barcelona preveu un creixement del PIB del 6,3% el 2021 i del 6,7% el 2022, segons l’informe de conjuntura catalana del segon trimestre de 2021 elaborat conjuntament amb l’equip AQR – Lab de la UB. L’ens és “relativament optimista” a curt i mitjà termini i defensa que l’impacte de la cinquena onada sobre l’economia pot ser “puntual”. “Els vectors de fons que impulsen l’economia són prou sòlids perquè al llarg de la tardor i el segon semestre la recuperació es consolidi”, ha dit el director del Gabinet d’Estudis de la Cambra de Comerç, Joan Ramon Rovira, que ha posat d’exemple comportament de la construcció o les exportacions.
Tot i això, ha advertit del risc que suposaria “una inflació enquistada” en valors del 3%. La Cambra constata que la fi de l’estat d’alarma i el relaxament de les mesures per contenirla pandèmia han suposat un “canvi favorable” en l’evolució de l’economia catalana el segon trimestre. La marxa dels negocis es recupera a tots els sectors econòmics el segon trimestre, excepte a l’hostaleria.
L’ocupació efectiva –és a dir, descomptant els ERTO- encara se situa gairebé un 4% per sota dels valors pre pandèmia però el nombre d’empreses actives ja supera les 230.000 per primer cop des de l’arribada de la covid, un 2,6% menys que a l’estiu del 2019. Rovira ha indicat que “una gran part de la recuperació de l’estoc d’empreses és degut a la construcció”. Un altre element que ha evolucionat favorablement són les exportacions, sobretot les de la indústria química, l’alimentació i manufactures.
Ara, l’empresariat afronta el tercer amb unes expectatives creixentment positives a tots els sectors econòmics. De fet, per al tercer trimestre l’ens estima una acceleració del PIB del 3,5% en comparació amb el segon, gràcies al consum i també a la inversió, estimulada per l’augment de la demanda agregada i condicions creditícies favorables.
La fi de l’estat d’alarma ha suposat un punt d’inflexió en l’arribada de viatgers, que ha crescut a un ritme exponencial fins al juliol, per l’efecte de la cinquena onada. Les reserves hoteleres han patit una baixada que la Cambra qualifica de “limitada” i “puntual” coincidint amb l’explosió de contagis. Rovira ha insistit que tot i que les reserves hagin caigut encara estan molt pers obre de les que hi havia en ple estat d’alarma i que no s’espera que la tendència es mantingui al setembre.
Per tot això, l’ens es mostra confiat que a partir de la tardor “l’efecte negatiu es pugui anar diluint” i confirmant que l’impacte de la cinquena onada en termes econòmics serà “limitat” i “no farà trontollar la previsió de a l’alça” del PIB. “Cal mantenir el bon ritme de vacunació i no abaixar la guàrdia en les mesures de distància socials”, ha dit, tot i això, la presidenta de la Cambra de Comerç, Mònica Roca, que, alhora, ha instat a “posar-se a treballar ja” per assegurar una “implantació eficient a nivell sectorial i territorial” dels fons europeus.
La recuperació, doncs, es faria en “dues fases” i es tornaria als nivells pre pandèmia un cop engegat el 2022, gràcies a l’impuls del consum privat, a la inversió en construcció i en indústria i a les exportacions, “sempre i quan la inflació es mantingui continguda i la política fiscal i monetària sigui expansiva”, ha puntualitzat el director del Gabinet d’Estudis de la Cambra.
I és que l’ens ha identificat l’alça de preus com el “principal risc” al que s’enfronta l’economia mundial. A Catalunya, s’ha registrat un augment dels preus a partir del mes de març. L’IPC ha escalat fins al 2,6% en termes interanuals al juny –el valor més elevat des de l’abril del 2017.
L’ens ha puntualitzat que aquest increment s’ha produït principalment per l’escalada del preu de l’energia i ha afegit que la majoria d’economistes atribueixen aquest rebot a la reversió dels descensos del 2020. “Podria ser un fenomen transitori però hi ha un risc no menyspreable que aquesta evolució a l’alça de la inflació es pugui enquistar”, ha avisat el director del Gabinet d’Estudis de la Cambra de Comerç, Joan Ramon Rovira.