
FC Barcelona
El Barça estudia una privatització parcial del club
La gran majoria de clubs de primera i segona divisió són societats anònimes esportives. Això vol dir que l’entitat no depèn dels seus socis, sinó d’un consell d’administració que en funció de les seves majories, pren unes decisions concretes que afecten el club. FC Barcelona, Reial Madrid, Athletic Club i Osasuna són els quatre equips que conserven un tret diferencial i que depenen dels seus socis.
Aquest model és òptim des del punt de vista de la participació en la presa de decisions, però a ningú se li escapa que no és viable econòmicament. En aquest sentit, el Barça i el Reial Madrid estan valorant privatitzar els seus clubs de manera parcial, amb l’objectiu de poder competir amb igualtat de condicions amb altres clubs amb gran poder adquisitiu com el PSG i el Manchester City, que estan a mans de xeics àrabs.
La idea seria cedir el 49% de la propietat a grans empreses o fons d’inversió, un pas que hauria de comptar, és clar, amb el suport de la majoria de socis, que haurien d’aprovar aquesta decisió mitjançant una Assemblea de socis compromissaris o, fins i tot, un referèndum. Si finalment es tanquessin aquets números, a la pràctica els socis continuaran tenint un paper molt important, ja que tindrien el control del 51% i, per tant, la majoria a l’hora de prendre les decisions.
És una fórmula que ja han utilitzat alguns clubs de la Bundesliga i que ara s’han plantejat Barça i Real Madrid. De fet, segons explica Salvador Sostres a l’ABC, Florentino Pérez no ho veuria tan urgent com Joan Laporta però valoraria la idea de començar a mentalitzar els seus socis, per quan arribi el moment necessari per fer aquest pas. L’arribada d’aquest capital extern també serviria, d’una vegada per totes, per acabar amb els maldecaps provocats per Josep Maria Bartomeu, que ha deixat una herència amb molts deutes.