
Científics demanen més mesures a Catalunya
La immunoteràpia augmenta la supervivència dels pacients amb limfoma B agressiu que no responen a la quimioteràpia
La immunoteràpia augmenta la supervivència dels pacients amb limfoma B agressiu que no responen a la quimioteràpia. La utilització de limfòcits T modificats genèticament augmenta l’esperança de vida d’aquests pacients, segons dos articles en els què han participat investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de l’Institut d’Oncologia de Catalunya (ICO).
Totes dues recerques s’han publicat a ‘The New England Journal of Medicine’. Els pacients amb limfoma B agressiu que des d’un inici no responen a la quimioteràpia de primera línia o que recauen primerencament després d’aquesta tenen un mal pronòstic. El tractament convencional de segona línia, que inclou la quimioteràpia a altes dosis i el trasplantament de cèl·lules hematopoètiques, no és una bona opció per a aquests pacients.
Les cèl·lules CART són limfòcits T modificats genèticament que tenen la capacitat de reconèixer i destruir les cèl·lules tumorals del pacient. Els estudis en fase 2 fets fins ara demostren la seva gran efectivitat i capacitat de curació en pacients que no responen o s’han tornat resistents a les múltiples línies de tractament.
Aquests resultats han motivat el desenvolupament de tres estudis en fase 3 que comparen aquests constructes CART amb el tractament quimioteràpic convencional de segona línia en pacients de mal pronòstic. Dos d’aquests estudis són els que es publiquen ara.