Aspectes a tenir en compte quan tens a la teva aula alumnes TEA

Comparteix la notícia

Aquest article tracta d’ajudar als docents que es trobin amb un o més alumnes amb TEA a la seva aula ordinària

Aspectes a tenir en compte quan tens a la teva aula alumnes TEA

Aspectes a tenir en compte quan tens a la teva aula alumnes TEA

Comparteix la notícia

Aquest article tracta d’ajudar als docents que es trobin amb un o més alumnes amb TEA a la seva aula ordinària

Abans de res em presento, soc Rosó Garcia, docent i psicòloga especialitzada en Autisme a la Generalitat de Catalunya i en aquest article us parlaré sobre els 3 aspectes més importants a tenir en compte per a ajudar de la millor forma possible a una nena o nen TEA en una aula ordinària.

Per a posar context Què significa TEA? Són les sigles que corresponen a ‘’Trastorn de l’Espectre Autista’’. Aquest és un trastorn del neurodesenvolupament que afecta més de

450.000 persones a Espanya. No és considerat una malaltia, perquè no té cura. És una condició amb la qual la persona i el seu entorn hauran d’aprendre a conviure al llarg de la seva vida.

Els alumnes amb TEA es caracteritzen per tenir dificultats en la comunicació i en la interacció social, a més de tenir rigidesa de pensament i de conducta. Encara que aquestes són les principals característiques, a continuació veurem diversos aspectes a tenir en compte si tenim un alumne amb TEA a la nostra aula ordinària.

Hipersensibilitat sensorial en nenes i nens amb autisme:

Es dona quan un estímul que aparentment no és estrident, es percep de manera més forta del normal. Això ocorre amb diferents estímuls com els sorolls, les llums, olors, etc… L’alumnat amb autisme, en moltes ocasions, poden percebre’ls de manera molt intensa, podent fins i tot arribar a sentir dolor o malestar davant la seva presència. Així que, l’ambient que els envolta pot convertir-se en un lloc altament estressant, la qual cosa fa que puguin reaccionar amb crits, rebequeries o fins i tot sortir corrent.

Per això, si tenim un alumne TEA a la nostra aula, és important tenir en compte aquest aspecte i intentar proporcionar un ambient tranquil i poc estressant. A més podem proporcionar-los diferents recursos per a ajudar-los a gestionar aquestes situacions.

Aquest és un tema molt complex i que pot donar per a una sèrie d’articles específics. A continuació us dono unes pinzellades sobre cada hipersensibilitat, tenint en compte que pròximament crearé noves publicacions que parlen de manera específica sobre aquest tema.

Recursos per a ajudar al nostre alumne amb hipersensibilitat auditiva

Aquest tipus d’hipersensibilitat fa referència a sons forts o sorolls i es pot manifestar a l’aula o fins i tot en l’esbarjo. Us posaré un parell d’exemples que m’han succeït al llarg de la meva vida laboral. Òbviament no puc donar noms ni referències concretes però crec que pot ser molt il·lustratiu del que vull expressar:

  • Va haver-hi una ocasió en la qual estava fent una observació en qualitat de psicopedagoga en una aula ordinària de primària. Com sabreu, avui dia és molt comú utilitzar pissarres digitals a les escoles, així que la professora que estava dirigint la classe, va posar un vídeo en aquesta pissarra. En reproduir-se l’àudio, els dos alumnes amb autisme que eren a l’aula, van començar a tapar-se les oïdes amb les mans i a realitzar estereotipies (Moviments repetitius que ajuden a calmar-se).

Com solucionar aquestes situacions? No és comú que existeixin a les escoles ordinàries però una gran solució que sol tenir molt bons resultats és que l’alumne TEA, disposi d’uns cascos o auriculars de cancel·lació de soroll. Aquest material sol ser bastant econòmic i permet a l’alumne que quan sofreix d’aquesta mena d’hipersensibilitat, pugui posar-los i evitar el sofriment que això li pot generar.

  • Existeixen altres solucions a aquestes situacions que he vist implementades en diverses escoles amb les quals m’he coordinat. Per exemple: Per a aquelles nenes i nens amb TEA que sofreixen d’aquesta mena d’hipersensibilitat i se’ls manifesta en l’hora de l’esbarjo, moltes professores i professors disposen de la possibilitat que vagin a aules tranquil·les, com la biblioteca. No és un recurs que té la fi que s’aïllin sinó que davant una situació d’estrès incontrolable, és una solució vàlida. L’ideal és que totes les escoles disposin d’una aula que sigui ‘’l’espai de la calma’’ que està compost per un puff i ‘’gadgets’’ manipulatius que els ajudaran a calmar-se entre altres coses.

Recursos per a ajudar al nostre alumne amb hipersensibilitat visual

En algunes ocasions m’he trobat amb alumnes que les llums de l’aula els molestaven i els produïen molt d’esgotament, arribant al punt d’haver d’amagar el cap entre els braços del dolor que els causava. Això és degut a la hipersensibilitat visual.

En aquestes situacions en la qual la llum del fluorescent pot causar malestar als nostres alumnes una bona opció és apagar la llum o baixar la seva intensitat, sempre (Clarament) en cas que es pugui. Com en el cas anterior també pot funcionar que disposin del “espai de la calma”, on ells mateixos poden regular la intensitat de la llum.

Recursos per a ajudar al nostre alumne amb hipersensibilitat olfactiva

L’olfacte té un gran impacte en les nostres vides, però en el cas de les persones amb TEA, arriba a ser molt rellevant, ja que les olors poden causar-los un veritable malestar, generant moltes vegades dietes restrictives i desequilibrades. A més, poden fer que se sentin incòmodes en alguns llocs on hi ha olors característiques, com per exemple, el menjador escolar. Si un alumne amb TEA es queda a menjar a l’escola i té hipersensibilitat olfactiva és recomanable asseure’l allunyat de la cuina, ja que és un lloc on trobem moltes olors fortes. El millor és que el seu entorn olfactori sigui el més neutre possible

Recursos per a ajudar al nostre alumne amb hipersensibilitat gustativa

Aquesta hipersensibilitat està altament relacionada amb la olfactòria, ja que no sols els molesten les olors, sinó que a més, determinades textures o sabors fan que evitin uns certs

aliments arribant a tenir una mala alimentació. Aquest és un punt complicat, ja que requereix de molt de suport terapèutic però com a docents, el que podem fer és entendre aquesta hipersensibilitat i tractar de treballar juntament amb la família.

Recursos per a ajudar al nostre alumne amb hipersensibilitat tàctil

En moltes ocasions l’alumnat TEA té molta sensibilitat al tacte, per exemple, recordo el cas d’una alumna que em deia que alguna cosa li estava molestant. El repte arribava quan en preguntar-li què era el que li li estava causant la incomoditat, no era capaç de dir-m’ho. En aquest moment, vaig iniciar una minuciosa recerca, preguntant si podia ser que li piqués l’etiqueta del jersei, si els pantalons pantalons li estrenyien, etc… fins que finalment vaig donar amb la causa exacta de la seva incomoditat. Em vaig adonar que el mitjó estava una mica arrugat i això li estava generant molt malestar, fins el punt, que estava realment nerviosa. Quan tenim un alumne TEA i veiem que està exterioritzant nerviosisme, si no sabem detectar què és, el millor és que, amb molta paciència, tractem d’esbrinar-ho mitjançant preguntes pausades i concises

En el cas de la hipersensibilitat al tacte, com a docent és important tenir en compte que qualsevol contacte, ja sigui el de la roba o fins i tot el d’una abraçada pot causar malestar i nerviosisme. Abans d’entaular contacte físic, hem de preguntar-li si vol iniciar aquest contacte.

Estructuració de l’ambient:

Un altre aspecte fonamental, és el de parar esment a l’estructura de l’ambient. És a dir, tractar que cadascun dels passos que donarem en una determinada activitat, estiguin senyalitzats, que el nostre alumne sigui conscient dels esdeveniments que succeiran, fins i tot respectar la seva rutina diària. Els alumnes TEA necessiten estar en situacions que puguin preveure i controlar, necessiten una rutina que es repeteixi, ja que els canvis els poden generar situacions d’estrès o fins i tot arribar a tenir agitacions.

Per tot això, a continuació parlarem de quins recursos necessita l’alumnat TEA per a poder controlar el seu dia a dia a l’escola.

Recursos per a ajudar el nostre alumne a gestionar els canvis.

Les persones amb autisme no toleren bé els canvis i aquests els generen molta angoixa. Per tant, hem de proporcionar-los un ambient predictible i rutinari, on, de manera visual, sàpiguen que faran al llarg del dia. D’aquesta manera si es produirà algun canvi en la seva rutina, podem anticipar-lo i així, ells sabran quan es produirà i per tant podran gestionar-lo molt millor.

Una situació en la qual m’he trobat de manera recurrent, és quan hi ha algun canvi en l’horari, com per exemple en el període pròxim a Nadal. En aquesta època, les escoles, realitzen obres de teatre, festivals de música, esportius, etc. Aquests esdeveniments, juntament amb els assajos, solen modificar molt la rutina habitual de les escoles i és molt comuna que els alumnes amb Autisme que van a escoles ordinàries, visquin èpoques de

màxim estrès i angoixa. Per tant, una molt bona pràctica seria anticipar aquests canvis amb suficient temps perquè a poc a poc facin consciència i estiguin preparats per a l’arribada d’aquests canvis. Per a seguir amb una dinàmica inclusiva, podríem començar a esmentar els canvis amb una setmana d’antelació, col·locant un calendari molt visual en una de les parets de la classe perquè puguin veure’l en tot moment. Aquest calendari podria complementar-se perfectament amb una agenda visual, que a part d’indicar els esdeveniments més característics, ens detalla de manera molt concreta els horaris de cada dia de la setmana

Recursos per a ajudar el nostre alumne a entendre millor els aprenentatges.

Les persones amb autisme entenen molt millor la informació que els arriba de manera visual, per això és molt important acompanyar els aprenentatges amb imatges i pictogrames que ajuden els nostres alumnes a poder seguir millor els aprenentatges.

Llavors, oferir suports visuals ajuda als nostres alumnes amb autisme a entendre els missatges que els estem donant. Aquests suports visuals també poden ajudar a l‘organització d’una aula TEA, és a dir, una aula inclusiva en la qual s’indica amb pictogrames (Imatges que representen accions, objectes o situacions) on poden trobar cadascun dels materials, indicacions de quines accions o rutines han de realitzar en moments precisos, els ajuden a diferenciar espais, fins i tot, els ajuda com a suport comunicatiu quan tracten de dir-nos alguna cosa però no saben com. Els pictogrames són bones eines perquè siguin autònoms. Depenent de la capacitat cognitiva del nostre alumne, poden ser útils tant en primària com en secundària.

Ús del llenguatge:

Les persones amb autisme tenen dificultats en la comunicació. Moltes vegades, aquestes dificultats es donen a l’hora d’entendre el que se’ls està dient i altres per contra, a comunicar pensaments, emocions o malestar. És a dir, existeixen dificultats a emetre el missatge i a rebre’l.

Per això, és molt important donar indicacions clares i curtes, de manera que la informació que els oferim, estigui seqüenciada i no permeti que es perdin al llarg del discurs. Si a més de les indicacions que els hi donem de manera verbal, podem acompanyar les nostres paraules amb alguna mena de suport visual, els ajudarem a processar molt millor la informació.

Un altre aspecte important del llenguatge és l’ús de bromes i de dobles sentits, ja que els nens i nenes amb TEA entenen les coses de manera literal, per tant, aquest tipus de llenguatge amb ironia i sarcasme els confon. Serà molt millor que ho reservem per a situacions en les quals sapiguem que ho entendran perfectament.

Finalment comentar que el nostre alumne amb TEA pot tenir interessos restringits, això es dona quan hi ha un tema que els agrada molt, tenen gran interès i realment s’arriben a convertir en veritables experts. Més enllà de tractar ‘’callar’’ aquest interès, hem de prendre’l

com el que és, una magnífica oportunitat d’estimular l’interès del nostre alumne pel meravellós camí de l’aprenentatge.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.