
El missatge d'Antoni Trilla davant l'augment de casos de covid-19
Antoni Trilla: “Ens preocupa la situació, però la majoria de la població pot i hauria de fer vida normal”
El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha reconegut aquest dimecres que la situació de la setena onada de la covid els preocupa, però ha opinat que “la majoria de la població pot i hauria de fer vida normal”. Tampoc s’ha mostrat partidari de recuperar restriccions. No obstant, recomana prudència i utilitzar mascareta amb la gent gran. Ha afegit que onades com l’actual seran habituals i que la població “s’hi haurà d’acostumar”.
A més, ha assenyalat que si el percentatge de vacunació de la tercera dosi fos com el de la primera i segona, “la magnitud d’aquesta onada hauria sigut notablement inferior”. També ha reconegut que “és molt probable” que calgui desprogramar activitat per les baixes del personal sanitari contagiat.
A l’Hospital Clínic de Barcelona hi ha uns 150 pacients ingressats a planta per covid, però la meitat no ho estan pel virus respiratori, sinó per altres causes i, a més, tenen el virus. D’aquests 18 són a l’UCI.
“Ens preocupa la situació? Nosaltres sempre estem preocupats perquè no t’agrada que això passi, però la majoria de la població podria i pot fer una vida normal”, ha comentat el doctor Antoni Trilla en una entrevista a l’ACN.
“Ens haurem d’acostumar a les onades”
“Això és la setena onada? Sí, és la setena onada. Pujarà molt? Poc? Ràpid? Regular? No ho sabem. Les previsions que va fer el BIOCOMSC indiquen que probablement fins ben entrat el mes de juliol no arribarem al màxim. Estem davant d’una onada a la qual ens hem d’acostumar”, ha afegit.
Però Trilla creu que si no hi ha una forta repercussió en el sistema sanitari i si la malaltia no és més greu, “aquestes onades seran bastant habituals i es podran viure amb normalitat”.
És molt probable que s’hagi de desprogramar activitat
Trilla ha lamentat la relaxació que hi ha hagut amb la vacunació de la tercera dosi de la vacuna i la influència que ha tingut en aquesta onada. “Això és ciència ficció, però si la mateixa població que està vacunada amb dues dosis estigués vacunada amb tres dosis, ara estaríem en una setena onada d’una magnitud notablement inferior”, ha augurat.
I pel que fa a la resta de l’activitat mèdica, el cap d’epidemiologia del Clínic ha reconegut que degut a la pressió assistencial i a les nombroses baixes de personal dels hospitals pels contagis hauran de desprogramar cites mèdiques. “Si falla algun anestesista, infermera d’UCI, neuròleg o neurocirurgià, jo no el puc substituir. Intentarem fer la nostra feina cada dia el millor possible. Ara bé, és molt probable que haguem de desprogramar alguna cosa”, ha conclòs.
Preocupació per la gent gran
El que preocupa ara és la gent gran, i més encara la que té malalties greus, com els que han patit transplantaments, càncer o tractaments immunosupressors. Encara que portin tres o quatre dosis de la vacuna, ha dit, són persones vulnerables perquè la infecció “se’ls pot complicar”. Per tant, hauríem de pensar que els que no tenim aquestes condicions hem de fer un esforç per protegir encara més els que sí que les tenen”, ha opinat.
I Trilla posa exemples. “Jo tinc 30 anys, estic molt sa i no tinc cap problema. Doncs perfecte. Però vaig a veure la meva àvia, que té 85 anys. Doncs aquell dia em protegeixo, hi vaig amb la mascareta i intento que no sigui una conversa molt llarga ni en un espai tancat”, diu.
“Soc gran, tinc 60 o 65 anys i vaig a comprar a un lloc que hi ha molta gent tancada, una superfície comercial. Doncs em poso la mascareta. No és obligatòria? No ho és, però és recomanable anar el més protegit possible, que vol dir en primer lloc vacunar-se i després seguir aplicant les mesures que hem fet servir sempre: distància, ventilació, mascareta i rentat de mans”, completa.
No a les restriccions
En tot cas, Trilla no és partidari de recuperar les restriccions., perquè “la gent està molt fatigada i no vol saber res de la pandèmia”. Al seu parer, no fan falta restriccions, “excepte potser en algun cas molt concret, quan hi hagi un brot en algun lloc, molt, molt, molt concret”.
Per l’epidemiòleg, aquesta és “la gran diferència” d’aquesta onada amb les anteriors. “Abans anava tot per decret i per tancaments i totes aquestes coses. Crec que a això, si la situació sanitària no canvia, no hi hauríem de tornar mai”, ha considerat.
Casaments i casals d’estiu
De cara al període estival, Trilla ha parlat de dos escenaris molt comuns: els casaments i els casals d’estiu per a infants. En el primer cas ha opinat que si una persona presenta símptomes, seria millor que es quedés a casa per tal de no continuar propagant el virus. “Als casaments tothom canta, balla, tira tovallons amunt i avall. Hi ha una interacció força important”, ha recordat. Tot i això, també ha afegit que cal veure en quines circumstàncies es fa la celebració, i si és o no, per exemple, a l’aire lliure.
“Es casa la teva filla? Ostres doncs no ho sé. Posa’t la mascareta a la cerimònia i de cara al convit que et guardin una carmanyola”, ha apuntat. Així, ha demanat que tot allò que es decideixi es faci sobre la base de la “prudència”, tot i que ha admès que encara que hi hagi aquells que ho fan bé, “hi haurà quatre convidats més que també seran positius i no actuaran d’aquesta forma”.
Respecte als casals d’estiu, ha admès que es tracta d’una situació similar, i s’ha remès de nou a la pauta de ser prudents. “Si pel que sigui ha sortit positiu, doncs hauríem de plantejar que algú es quedi a casa amb el nen, perquè portar-lo a l’àvia no és una bona solució”, ha insistit. Tot i això, ha admès que les circumstàncies de cadascú “són complicades”.
“Estem parlant d’un període de temps relativament curt, amb persones que estan relativament bé i, per tant, tampoc sembla impossible”, ha assenyalat. Per Trilla, la conciliació que pugui tenir cada llar és “complexa”, però malgrat això i tenint en compte la situació actual, ha afegit que s’ha d’intentar “fer un esforç”.