
Angela Merkel
Alemanya controla de ben a prop Espanya
La crisi econòmica i sanitària del coronavirus ha afectat a tots els països. Alguns més que altres però tots els estats han vist disminuïda la seva riquesa per arran de la contracció de l’economia. Alemanya i Espanya no en són excepcions.
Espanya, com sol passar sempre que hi ha crisis econòmiques, ha estat un dels estats de la Unió Europea que n’ha sortit més mal parat. El percentatge de caiguda del PIB ha assolit les dues xifres, les dades d’atur i ERTOs ha estat històrica i la recaptació ha caigut en picat.
La Comissió Europea, per tal de pal·liar els efectes de la pandèmia va acordar destinar un fons europeu cap als estats. La xifra es valorava en funció de les necessitats de cada territori, la seva població i el seu pes financer. Espanya s’emportava uns 140.000 milions d’euros, que havien de servir per tirar endavant amb polítiques productives, que ajudessin a crear riquesa i llocs de treball.
Però, atenció, Pedro Sánchez i el Gobierno d’Espanya vol destinar aquests diners a la setmana de quatre dies. Vol donar ajudes a les empreses que s’avinguin a fer treballar els seus treballadors 32 hores, és a dir, de dilluns a dijous, però amb el mateix salari. Els alemanys es posen les mans al cap i amb raó.
Espanya país de ganduls segons Europa
Segons Focus, el projecte pilot espanyol té previst donar subvencions per un total de 50 milions d’euros a partir de la tardor a unes 200 empreses que facin treballar els empleats només 32 hores setmanals cobrant el mateix sou.
Els polítics d’Alemanya consideren molt preocupant aquest desviament d’ajudes públiques. Creuen que és inadmissible fer servir diners públics per això. L’eurodiputat Stefan Berger, del partit d’Angela Merkel (CDU), ha titllat de “fort” el que prepara Sánchez, i ha explicat que el que passarà: “si es treballa menys, es produeix menys, i això mai ha portat riquesa a la societat”.
Un altre dirigent, en aquest cas l’expert en pressupostos del partit liberal FDP a l’europarlament, Moritz Körner, ha insistit que el que vol fer Espanya “no hauria de ser cap precedent”, i ha ha dit, amb ironia, que “no creu que la UE hagi proposat una setmana de 4 dies amb la seva reforma”.
És evident que no es produeix el mateix mateix en 40 hores que en 32. I és doblement perjudicial per les empreses si aquest dèficit d’hores s’ha de pagar amb el mateix sou. La mesura fomenta la ganduleria dels treballadors amb riscos molt importants per les empreses.
L’alemanya d’Angela Merkel és un dels motors d’Europa. Actituds com la del Gobierno d’Espanya no ajuden a canviar la ‘falsa’ imatge de l’Estado espanyol que tenen els països nòrdics i motors econòmics d’Europa.
De tots els diners que rebrà Espanya, hi ha uns 80.000 milions d’euros que no haurà de retornar. És a dir que aniran a l’Estado español sense necessitat de devolució. Això fa que Alemanya i altres països seriosos estiguin preocupats per les nefastes conseqüències econòmiques que se’n poden derivar.
2 pensaments en “Alemanya esclata contra Espanya per la despesa que vol fer amb els fons europeus”