
Ada Colau
Ada Colau defensa al Cercle d’Economia que Barcelona “té model” i està “preparada” per liderar
L’alcaldessa Ada Colau ha defensat aquest divendres durant un debat al Cercle d’Economia que Barcelona “té model” i està “preparada” per liderar. Colau ha assenyalat que la resposta davant d’aquells que parlen de “la Barcelona del sí o del no” és que aquest no és el paradigma. “La disjuntiva no és una ciutat del sí o del no, o dels esdeveniments, és una ciutat del passat o del futur”, ha dit.
En aquest sentit, ha assegurat que el futur és la innovació, però sempre amb una forta inversió social i apostant per pilars com l’educació i l’habitatge. L’alcaldessa també ha destacat que Barcelona ja està liderant una nova economia sostenible i un canvi i ha situat com a exemple la Superilla, la transformació de les Glòries o la unió del tramvia.
Durant el debat, titulat ‘Barcelona i la sortida de la pandèmia. Reptes i oportunitats’, Colau ha assegurat que la ciutat està molt ben posicionada per afrontar els reptes del segle XXI, entre els quals ha mencionat la reducció de la desigualtat d’oportunitats, la sostenibilitat i l’emergència climàtica i la transició urbana i de l’economia fugint de “monocultius” com el turisme. L’aposta, ha afegit, és cap a sectors estratègics com a capital cultural, científica i tecnològica.
A més, l’alcaldessa ha apuntat que “malgrat alguns discursos interessats”, Barcelona està liderant la reducció de l’atur, amb un rècord de contractes indefinits i recuperant la competitivitat. “Les dades econòmiques de la ciutat són positives”, ha dit amb relació a l’escenari postpandèmia.
Pacte de rendes
Durant aquesta primera sessió del cicle ‘Diàlegs a Barcelona’, Colau ha conversat amb el president del Consejo Económico y Social, Antón Costas. Amb Costas, han coincidit a parlar del canvi d’era i de l’escenari d’incertesa generat per l’esclat de la guerra a Ucraïna, que s’ha sumat a una sortida de la pandèmia.
Sobre l’escenari econòmic, Costas ha pronosticat un escenari de reducció del creixement però “de manteniment”. “Ens enfrontem a una inflació que pot aclimatar-se, però no veig un enfonsament de l’activitat econòmica”, ha apuntat.
En aquest context l’expresident del Cercle d’Economia (2013-2016) ha defensat la necessitat d’un pacte de rendes davant l’augment dels preus de l’energia o de les matèries bàsiques i afrontar la inflació “de forma equilibrada”. “Un pacte de rendes és un acord social per repartir bé l’empobriment. Ho podríem fer avui? Jo crec que sí”, ha augurat. Segons ell, l’acord hauria d’incloure com a mínim l’àmbit de l’energia, els salaris o les rendes i la política fiscal.
Sobre això, Colau s’ha mostrat partidària de la progressivitat fiscal perquè qui més té pagui més i ha demanat més confiança dels estats en les ciutats per gestionar millor les ajudes socials. “S’hauria de repensar, que no es vegi com una amenaça donar més capacitat de gestió en l’àmbit social”, ha conclòs.
Inversió en despesa militar
Preguntada per les inversions de l’estat espanyol en armament i la guerra a Ucraïna, Colau ha reiterat la condemna a la invasió russa i ha remarcat que “més armes fan la guerra”. “A mi em fa vergonya que l’estat espanyol sigui el setè país que ven més armes al món”, ha apuntat. També ha carregat contra el fet que Espanya vengui armes a dictadures com l’Aràbia Saudita. “No es pot dir que s’està amb la democràcia i permetre un negoci amb empreses armamentístiques”, ha reblat.
1 pensa en “La barra d’Ada Colau parlant del model de ciutat”