La lletra petita de l’acord d’ERC amb el PSOE que Rufián no vol que vegis

Comparteix la notícia

Els Consells de l’Audiovisual de Catalunya, Andalusia i País Valencià denuncien que la nova llei els “ignora”

Gabriel Rufián demostra que anava de farol amb el català a l'escola

Gabriel Rufián demostra que anava de farol amb el català a l'escola

Comparteix la notícia

Els Consells de l’Audiovisual de Catalunya, Andalusia i País Valencià denuncien que la nova llei els “ignora”

Els Consells de l’Audiovisual de Catalunya, Andalusia i País Valencià han fet un crit d’alerta perquè la futura llei de l’audiovisual els “ignora” i els deixa sense competències sobre els serveis televisius a petició i les plataformes d’intercanvi. Es queixen que el text no s’ajusta al marc competencial autonòmic ni al nou ecosistema audiovisual, on cada cop tenen més presència els continguts en línia.

En una compareixença conjunta, ho han qualificat de “greu” i han remarcat que, si no es corregeixen aquestes mancances, la futura llei no podrà respondre als reptes del sector ni garantir els drets de la ciutadania. Les millores que proposen es basen en el text aprovat aquest novembre pel Consell de Ministres. Els presidents de les tres autoritats reguladores autonòmiques, que concentren el 45% de la població espanyola, han posat en valor els anys d’experiència com a reguladors autonòmics i han insistit en poder treballar conjuntament amb CNMC a qui, la nova llei, proposa centralitzar la regulació de continguts.

“Creiem que seria una mala decisió no actuar amb tots els actius que disposem”, remarquen al comunicat. En aquest sentit, han criticat també la visió “centrista” de la nova llei, tot dient que cal posar al capdavant d’aquest tipus de regulacions autoritats “independents” per poder salvaguardar els interessos dels ciutadans.

“Els reguladors territorials tenim atribuïda una missió, per llei, de vetllar pels drets de les persones en l’àmbit audiovisual i, limitar-los les competències i centralitzar-les en la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), com es proposa al text, els retallarà la capacitat d’acció”, afirmen. Concretament, això comportaria retallar-los competències en aspectes que consideren cabdals com ara la protecció dels menors, el discurs d’odi, la publicitat encoberta, la desinformació i la diversitat cultural en les plataformes.

El que més els preocupa, segons el president del CAC, Roger Loppacher, és que el text els deixa sense competències sobre els serveis televisius a petició i les plataformes d’intercanvi, precisament els àmbits on creuen que fa falta més regulació perquè és on hi ha més “continguts perjudicials i nocius”. I aquesta acció, diuen, s’hauria de fer de forma consensuada i cooperativa entre els reguladors territorials i la CNMC.

D’altra banda, han remarcat que s’ha vist com l”autoregulació” no funciona i per això defensen que cal reforçar els mecanismes de supervisió i control dels compromisos d’autoregulació i el respecte de la normativa vigent. “Els reptes que tenim en l’àmbit audiovisual son globals i requereixen més que mai una actuació cooperativa de tots els organismes reguladores independents que hi ha l’Estat”, juntament amb la resta de reguladors europeus.

Els tres organismes també han destacat la necessitat de fer extensible a altres televisions públiques autonòmiques el finançament previst només per a RTVE per part de les plataformes d’intercanvis i els serveis televisius a petició. El motiu és que una part dels ingressos de publicitat s’han desplaçat al mercat en línia i que totes les televisions públiques han patit aquesta davallada d’ingressos, no només RTVE.

Demanen als partits que tinguin en compte les al·legacions

Per tot plegat, han demanat als partits que facin els canvis necessaris i que incorporin les al·legacions que ja van presentar al seu moment els tres organismes ara que continua la tramitació de la futura llei. “En un món digital, més que mai cal sumar esforços i no limitar competències”, afirmen, i afegeixen que si s’aposta per la cooperació entre els organismes es guanyarà en eficiència i en optimització de recursos públics alhora que es garantirà la protecció de la ciutadania en el mon audiovisual.

Per últim, no han entrat a valorar els detalls de l’acord entre ERC i el govern espanyol sobre el projecte de llei de l’audiovisual sinó que tot el que han denunciat es basa en el text aprovat pel Consell de Ministres el novembre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Digital Toginama S.L. Finalitat: publicar els vostres comentaris. Legitimació: per al vostre consentiment exprés. Destinataris: no transferirem les vostres dades a tercers, tret de les administracions que estiguin autoritzades legalment. Drets: teniu dret a accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, tal com s’explica en informació addicional. Informació addicional: a la nostra política de privadesa i protecció de dades.