
2000 emprenedors tiren endavant els seus projectes gràcies a aquest programa d'Esade
Uns 2.000 emprenedors aconsegueixen desenvolupar projectes empresarials a través d’Esade Enterpreneurship Institute
Un total de 2.000 emprenedors han pogut desenvolupar els seus projectes de la mà de l’Esade Entrepreneurship Institute (EEI), que celebra enguany els seus 30 anys de vida, i que ha permès crear unes 320 ‘start-ups‘. L’escola de negocis destaca l’empenta per acompanyar iniciatives i fer-les créixer, però també de recuperar el talent format perquè de retruc donin suport als projectes de futurs emprenedors. Amb tot, els seus responsables adverteixen que l’actual context macroeconòmic es convertirà en un mecanisme de cribratge de projectes empresarials, que farà que només els més sòlids sobrevisquin, però que a més suposarà que hi hagi talent per aportar capital i assessorar les iniciatives de nova creació.
L’objectiu de l’EEI és aportar les eines i acompanyament a aquelles iniciatives que busquen donar les primeres passes en forma de projecte empresarial. L’institut celebra el seu 30è aniversari, i només des de 2015 un total de 2.000 emprenedors han comptat amb el seu suport, que ha desembocat en la creació d’uns 320 projectes emprenedors.
“Per a nosaltres és important que els projectes tinguin clar l’economia del projecte i les bases financeres, però que l’objectiu no sigui només guanyar diners, sinó que tingui un impacte positiu per al medi ambient i per a la societat”, explica Davide Rovera, director d’eWorks de l’EEI. Aquest dimarts els seus responsables han fet balanç de l’activitat duta a terme precisament amb la voluntat de generar oportunitats per als emprenedors, on també han registrat un augment de les dones que participen en aquest procés, d’un 23% només aquest curs.
L’EEI preveu, a més, que aquells projectes exitosos puguin tenir un retorn de cara al futur, donat que aquells emprenedors que han obtingut resultats gràcies a l’ajuda rebuda tinguin l’oportunitat d’acompanyar persones que ara necessiten un cop de mà, igual que ells el van rebre. “Creiem molt en el retorn, que algú que ha après pugui tornar i amb la seva experiència i el seu capital pugui ajudar altres persones en etapes inicials”, detalla Rovera.
Aquest suport es fa a través de mentors de projectes, però també amb una xarxa de ‘business angels’, que permeten que els emprenedors d’èxit puguin invertir en projectes en creixement.
Activitat expansiva
Més de 700 alumnes han participat aquest darrer any en temes vinculats amb l’emprenedoria, i uns 4.000 han passat pels plans de negoci que ofereix l’escola. De la mateixa manera, es volen potenciar els plans que aposten pel creixement d’empreses, amb especial èmfasi amb aquelles empresarials per donar continuïtat generacional.
“A més, hem treballat en més de 200 areticles que s’han publicat en ‘top journals’, i hem fet més de 500 capítols de llibres o llibres sencers vinculats a l’emprenedoria i el creixement de les empreses”, explica María José Paredes, professora i investigadora de l’EEI. Una de les virtuts de la tasca feta des de l’escola, destaca Paredes, és la qualitat transversal de l’acompanyament, que permet fer créixer les iniciatives gràcies a l’aportació de diferents punts de vista.
Un futur per als més forts
Rovera apunta que l’actual crisi macroeconòmica definirà el futur dels projectes actius o d’aquells que estan en procés de creació. És per això que la qualitat dels projectes definirà quin recorregut tenen, així com que els inversors hi vegin un retorn que el faci viable.
“Els projectes més forts, amb equips amb visió, seran els que podran sobreviure, els sòlids seguiran enfortint-se i creixent, mentre que els que han aprofitat les dinàmiques de mercat d’una forma no correcta fracassaran”, assegura. A aquest fet s’hi suma la situació que viuen alguns sectors, com el tecnològic, on empreses com Meta o Twitter han posat en marxa processos d’acomiadaments de treballadors amb salaris alts.
Això, però, converteix aquestes persones en actors amb poder adquisitiu, que molt possiblement hauran generat estalvis, i això pot revertir positivament en projectes de nova creació. “Pot passar que hi hagi més talent al mercat per aportar el seu coneixement a projectes sòlids, i que també puguin aprofitar el capital acumulat per convertir-se en ‘business angels’ i ajudar projectes en fases inicials’, afegeix.