Publicitat
Dijous 09 de juliol de 2020
POLÍTICA SOCIETAT ESPORTS ECONOMIA EDITORIAL
SOCIETAT - 29/04/2020 11:42 / ACN
Gran avenç de la Vall d'Hebron en la lluita contra el càncer de pròstata
Un assaig clínic en el que ha participat el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia ha demostrat que l'ús d'un fàrmac que s'utilitza en el tractament de tumors d'ovari i mama també resulta eficaç en pacients amb càncer de pròstata avançat. Es tracta de l'olaparib, un fàrmac inhibidor de l'enzim PARP, que s'ha demostrat com a opció terapèutica en pacients amb càncer de pròstata que tenen certes mutacions en les cèl·lules del tumor.
FOTO: Ambulància a la Vall d'Hebron, ACN
Els resultats s'han publicat a la revista 'New England Journal of Medicine' i un dels autors és l'investigador principal del Grup de Recerca Translacional en Càncer de Pròstata del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i oncòleg del centre, el doctor Joaquin Mateo.

Mateo ha assegurat que amb aquesta troballa s'entra en una nova era "en què els tests genòmics passar a ser part del maneig per als pacients amb càncer de pròstata i aquest nou tractament s'incorporarà als estàndards de tractament per aquells pacients que tinguin alteracions en els gens implicats en la reparació de l'ADN". El doctor ha indicat que el fet que ja s'emprés en altres tipus de càncer ha fet que el desenvolupament per al de pròstata hagi estat "ràpid i eficaç".

L'assaig, que ha estat aleatoritzat i de fase III, ha reclutat gairebé 400 pacients amb càncer de pròstata metastàtic avançat en els que la malaltia havia progressat a tractaments estàndard. Per participar-hi, tots els pacients havien de tenir alguna alteració en el seu tumor en una sèrie de gens preespecificats relacionats amb la reparació del dany a l'ADN, alteracions que fan el tumor més agressiu però que esdevenen "el seu talo d'Aquil·les".

Els resultats de l'olaparib es van comparar amb pacients que rebien un nou agent hormonal, que podia ser enzalutamida o abiraterona, emprats de manera habitual en la pràctica clínica.

L'assaig se centra en la línia de tractament que busca atacar els punts febles del càncer a través de la caracterització i dels tipus i subtipus i personalització dels tractaments. En aquest sentit, l'olaparib és un fàrmac que inhibeix l'enzim PARP, que ajuda en la reparació de l'ADN. Per això, inhibir-lo impedeix que les cèl·lules tumorals puguin reparar-se i conseqüentment es destrueixin.

«Encara que el càncer resistent a castració metastàtic és una malaltia molt heterogènia, fins a un 25% presenta alteracions en els gens implicats en la reparació de l'ADN, de manera que semblava una bona idea atacar aquesta diana, com s'ha demostrat ara amb els resultats de l'assaig PROfound que acabem de publicar», explica el doctor.

Els pacients es van dividir en dos grups: una formada per 245 pacients amb alteracions en els gens BRCA1 i BRCA2, que participen en un mecanisme de reparació del dany de l'ADN anomenat 'recombinació homòloga', o del gen ATM que detecta danys en l'ADN i n'activa la reparació. L'altre grup, el B, de 142 pacients estava format per pacients que tenien alguna alteració en qualsevol dels altres 12 gens seleccionats, també relacionats amb la reparació de l'ADN, però dels quals es coneixia menys l’impacte en el tumor. Abans de participar en l'estudi, es va fer a un test de seqüenciació en una biòpsia del tumor del pacient per saber si tenia aquestes mutacions.

Les conclusions revelen que els millors resultats es van donar en els pacients amb alteracions en els gens BRCA però també s'han vist efectes en les altres alteracions. Mateo ha alertat que cal fer anàlisis més detallades, que estan en curs, però ha assegurat que l'activitat d'aquest fàrmac és "molt prometedora".

Un paràmetre mesurat en aquest assaig és el temps de supervivència lliure de progressió de la malaltia. Els resultats en el primer grup van ser molt positiu ja que gairebé van aconseguir doblar aquest temps, passant dels 3,55 mesos en el grup de controls als 7,39 en la cohort A. També es va veure un benefici significatiu en la taxa de resposta objectiva i el temps fins a la progressió del dolor.

Els resultats d'aquest assaig han demostrat la validesa de l'ús de l’olaparib, ja que han aconseguit reduir fins a un 66% el risc de progressió de la malaltia o de mort. «A més la mitjana de supervivència global també va incrementar, passant dels 15,11 mesos als 18,5. En això cal tenir en compte que a més d'un 80% dels pacients que rebien el tractament hormonal quan la malaltia va progressar se'ls va permetre passar al grup de l'olaparib, la qual cosa fa que detectar aquesta millora sigui un factor encara més convincent que el fàrmac ajuda aquests pacients», segons Mateo.

El doctor ha afegit que l'assaig valida les dades d'assaigs previs més petits en aquesta direcció i per això ha afirmat que tenen "prou evidència perquè els tests genòmics i el tractament amb olaparib s'incorporin al maneig estàndard del càncer de pròstata en fases avançades».
Paraules clau: ASSAIG CLÍNIC
COMPARTEIX:          
Publicitat
POLÍTICA
08/07/2020 20:58
Ciudadanos demana comissaries conjuntes de Mossos i Piolins
POLÍTICA
08/07/2020 20:39
Independentistes d'Esquerra dóna una lliçó a ERC dient això sobre Puigdemont
POLÍTICA
08/07/2020 20:39
Cop d'efecte d'Amnistia i Llibertat a instàncies internacionals per protestar contra la persecució als presos

POLÍTICA
08/07/2020 19:19
Moncloa tapa el Borbó en l'escàndol del Campechano
POLÍTICA
08/07/2020 17:39
Ciudadanos vol que el Glorioso Ejército Español i els Piolins intervinguin en els rebrots
POLÍTICA
08/07/2020 17:30
El tuitaire estrella de la carraca comuna amenaça Toni Castellà
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Subscriu-te al butlletí
Nom
E-mail
Publicitat
PublicitatXCatalunya.cat
Qui som Contacte Avís legal Política de Privacitat i Protecció de Dades Política de cookies Empreses compromeses amb Catalunya Voltar X Catalunya Viles i Ciutats x Catalunya Municipals 2019 Servei Declaració de la Renda amb pagament a la Hisenda Catalana
© Copyright xcatalunya.cat · Se'n permet la reproducció sempre que se'n citi la font
Amb la col·laboració de: